Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Merkez Yürütme Kurulu, Halepçe katliamının yıldönümünde yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Dün Halepçe’de kimyasal ve biyolojik silahlarla bu meşru mücadeleyi bastırmaya çalışan zihniyetin benzeri bugün Afrin’de kadın, çocuk ve yaşlılara, sivil halka saldırıyor. 30’uncu yıldönümünde insanlık düşmanı Halepçe Katliamı'nı bir kez daha lanetliyoruz. Bugün kendi iktidarlarını savaşla, işgalle, halkları birbirine düşürerek korumaya ve sürdürmeye çalışanları tarihten ders almaya çağırıyoruz” denildi.

HDP’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

16 Mart Halepçe Katliamı’nın üzerinden 30 yıl geçti. 30 yıl önce BAAS iktidarı ve Saddam Hüseyin, kimyasal ve biyolojik silahlarla kadın, erkek, çocuk, yaşlı 5 binden fazla Halepçeli Kürdü katletti.

Halepçe Katliamı insanlık tarihinde kara bir leke olarak yerini aldı, halkların vicdanında yargılandı ve insanlık suçu olarak mahkum edildi.

Irak’ta Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesini kimyasal ve biyolojik silahlarla yok edeceğini düşünen Saddam Hüseyin ve BAAS rejimi, hem kendi sonunu hazırladı, hem de Kürt halkının özgürlük ve kendini yönetme talebini geriletemedi.

Özgürlük ve eşitlik mücadelesinin kimyasal silahlarla yok edilemeyeceği bütün dünya tarafından görüldü. Bu mücadele 30 yıl sonra, bugün daha güçlü bir şekilde devam ediyor.

Dün Halepçe’de kimyasal ve biyolojik silahlarla bu meşru mücadeleyi bastırmaya çalışan zihniyetin benzeri bugün Afrin’de kadın, çocuk ve yaşlılara, sivil halka saldırıyor. Afrin’de yaşayanların IŞİD barbarlığına karşı duruşları ve yönetimleri bugün ezilmeye ve yok edilmeye çalışılıyor. Afrin halkı, yaşadığı topraklardan sürülmeye, yeni bir iskan politikasına ve nüfus mühendisliğine maruz kalıyor.

Tarih bize gösterdi ki, en gelişmiş savaş araçlarını kullanmak, şehirleri bombalamak, demografik mühendislik yapmak tarihsel gelişmeleri yavaşlatabilir,  ama asla geriye döndüremez. Özgürlük, eşitlik, adalet, demokrasi ve barış mücadelesi asla yok edilemez.

30’uncu yıldönümünde insanlık düşmanı Halepçe Katliamı'nı bir kez daha lanetliyoruz. Bugün kendi iktidarlarını savaşla, işgalle, halkları birbirine düşürerek korumaya ve sürdürmeye çalışanları tarihten ders almaya çağırıyoruz.”

Demokrat Haber/Ankara