HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri ve parti yöneticilerinden oluşan heyet, 29 Ekim günü kayyım atanan Cizre'yi ziyaret etti.

Polisin engelleme girişimlerine rağmen Cizre esnafı ve halkıyla bir araya gelen heyet adına konuşan Saruhan Oluç, şu ifadeleri kullandı: 

Burada gördüğünüz tablo Türkiye’nin tablosudur. Kayyımın atandığı bu şehirde bizler milletvekilleri, parti yöneticileri olarak yüzlerce polis eşliğinde esnafı ziyaret edebildik. Türkiye’nin tablosu bugün budur. Çünkü özellikle Kürt coğrafyasında, özellikle kayyımların atandığı yerlerde selamlaşmak, konuşmak bile yasaklanıyor. Biz buna karşı demokrasi, ha, hukuk ve adalet mücadelesi veriyoruz. Biz her türlü zorbalığa, zulme karşı hem Meclis’te hem sokakta hem ilçelerimizde, beldelerimizde mücadelemizi veriyoruz. Bu evrensel bir mücadeledir. Hak, hukuk, insan hakları ve demokrasi mücadelesidir. 

GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

Bu iktidar HDP'lilere, HDP milletvekillerine, seçmenlerine, yöneticilerine, Kürt halkına diyor ki, "Siz seçerseniz yönettirmem, siz seçerseniz, yöneticileri siz belirlerseniz ben onların yerine kayyım atarım" ve atıyor da. 31 Mart seçimlerinden bugüne kadar 13 il ve ilçeye kayyım atandı. 13 il, ilçe ve büyükşehirde halkın iradesi gasp edildi, halkın verdiği oylar yok sayıldı. Sandık iradesi, sandık hukuku yok sayıldı. Biz burada da Amed’de de Van’da da kayyımın atandığı ya da atanmadığı Kürt illerinde de batı illerinde de diyoruz ki, asla ama asla halkın iradesinin, sandık hukukunun yok sayılmasını kabullenmeyeceğiz. Bunu kabullenmeyeceğiz, buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Halkın iradesini her yerde geçerli irade haline getirene kadar, halkın iradesinin gaspına son verene kadar demokrasi, adalet, barış ve eşitlik mücadelesini sürdüreceğiz. Bundan bir adım bile geri atmayacağız. 

SUSARSANIZ BÜTÜN BELEDİYELER SARAY'A BAĞLANACAK

Türkiye'deki tüm demokrasi güçlerine, bütün siyasi partilere, sivil toplum kuruluşlarına, derneklere, vicdanı ve adaleti olan, demokrat olan her yurttaşa bir kez daha sesleniyoruz: Bugün 13 il ve ilçemizde bizim belediyelerimiz kayyım atandı. Siz susarsanız, siz sesinizi çıkarmazsanız yarın bu sayı artacaktır. Yarın öyle bir yasa çıkaracaklar ki İstanbul’u, İzmir’i, Ankara’yı, Adana’yı, Mersin’i yönettirmeyecekler. Öyle bir yasa çıkaracaklar ki bütün belediyeleri, yerel yönetimleri Saray’a bağlayacaklar. Öyle bir yasa çıkaracaklar ki Saray’da oturanın, AKP Genel Başkanının iki dudağı arasında olacak bütün yönetimler. İşte buna karşı mücadele etmenin yolu bizlerle beraber olmaktır. Susmamaktır, atanan her kayyım karşısında sesimizi yükseltmektir. Bu adaletsizliklere, bu eşitsizliklere, bu hukuksuzluklara asla ve asla boyun eğmemektir. 

Bugün Cizre'de de Diyarbakır’da da Van’da da Mardin’de de, kayyım atanmış her yerde de seçmen olan Kürt halkı batıya Türk halkına, Arap halkına, Gürcülere, Ezidilere, Müslümanlara, Alevilere, Süryanilere herkese, bu ülkede yaşayan herkese, barış ve eşitlik elini uzatıyor. Kardeşlik ve dostluk elini uzatıyor. Bu eli geri çevirmeyin. Kayyımlara karşı sesinizi yükseltin, asla suskun olmayın. Biz suskun olmayacağız, bizlerle beraber dayanışmanızı ve mücadeleyi büyütün.