Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Gezi direnişinin ikinci yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı. "Gezi, Türkiye’nin demokratik geleceğidir" başlıklı HDP açıklamasında, "Gezi Parkı Direnişi, toplumun tüm kesimlerine demokratik bir geleceği beraber kurma yolunda ışık tutmaya devam edecektir," denildi. Açıklamada "Gezi Direnişi’nde, Rojava’da, Roboski’de, madenlerde, şantiyelerde, fabrikalarda emek, özgürlük ve demokrasi mücadelelerinde yitirdiğimiz canlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız," diye de belirtildi.

HDP'nin açıklamasının tamamı şöyle:

TOPLUMUN HAKLARINA SAHİP ÇIKMA İRADESİNE KARŞI GELMEK, BEYHUDE BİR ÇABA

"Bundan iki yıl önce, halkın ortak varlığı olan Gezi Parkı’ndaki ağaçların bir AVM inşaatı için sökülmeye başlanması ve demokratik protesto hakkını kullanan yurttaşların polis şiddetiyle karşılaşması sonucu doğan tarihi Gezi Direnişi’nin ikinci yıldönümündeyiz. Rant uğruna gözü dönmüş iktidar, kentine ve ortak yaşam alanlarına sahip çıkmak isteyenlerin itirazını ezmeyi seçmiş, toplumsal infialle birlikte başlayan direnişte 8 gencimiz katledilmiş, 11 yurttaşımız gözünü kaybetmiş, sayısız yaralanma, gözaltı ve travma yaşanmıştı.

"O günlerden bu yana Hükümetin tavrı polis şiddetini meşrulaştırmak olmuş, devletin kendi yurttaşlarına yönelik tutumuna dair herhangi bir iyileşme gözlenmemiştir. Dahası, İç Güvenlik Paketi’yle polisin yetkileri artırılmış, hatada ısrarın ötesine geçilmiştir.

"Toplumun Gezi Direnişi’yle ortaya çıkardığı itirazına ve emeğine, parkına, ağacına, deresine, suyuna, soluduğu havaya, yaşamına, haklarına sahip çıkma iradesine karşı gelmek artık beyhude bir çabadır. Hükümetin Gezi Direnişi’ne  yönelik ötekileştirici dili, Gezi Direnişi üzerinden toplumu kutuplaştırma çabası artık sadece kendi yozlaşmış iktidar mekanizmasını teşhir etme sonucunu doğurmaktadır. Yurttaşlarımız, rüşvet, kayırma, ayrımcılık, nefret dili ve kara propagandaya dayalı bu ağı her gün biraz daha iyi tanımakta, bu yapının meşruiyeti her gün biraz daha erozyona uğramaktadır.

GEZİ, GELECEĞE UMUTLA BAKMAYI SAĞLADI

"Gezi Direnişi, halkların ortak varlıklarının yandaş sermaye çevrelerine peşkeş çekilmesine, ekolojik dengenin altüst edilmesine, ranta dayalı kent dönüşümüne karşı bir tepkiydi. Gezi Direnişi, yerel demokrasi vurgusu olan bir demokrasi talebiydi ve açığa çıkardığı çoğul muhalefet ile toplum, kent ve demokrasi tarihimizde onurlu bir sayfa açtı, milyonlarca yurttaşımızın geleceğe daha umutla bakmasını sağladı.

UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ

"Gezi Direnişi boyunca ve ardından yaşananlar devletin topluma yönelik şiddet tarihinin bir temsili olmuştur. Gezi Parkı Direnişi, toplumun tüm kesimlerine demokratik bir geleceği beraber kurma yolunda ışık tutmaya devam edecektir.

"Gezi Direnişi’nde, Rojava’da, Roboski’de, madenlerde, şantiyelerde, fabrikalarda emek, özgürlük ve demokrasi mücadelelerinde yitirdiğimiz canlarımızı unutmayacağız, unutturmayacağız..." (Demokrat Haber)