Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Fransa'nın Nice kentinde bulunan Notre Dame Kilisesi yakınlarında gerçekleşen ve üç kişinin hayatını kaybettiği bıçaklı saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“Fransa’daki katliam inanç istismarcılığının eseridir” başlığıyla yapılan açıklamada, “Fransa’da yaşanan bu gerilim, iki farklı dinin inancın çatışması değil, dinci ırkçı siyasetin sonucu olan bir nefret cinayetidir” denildi.

HDP MYK’sı tarafından yapılan açıklama şöyle: 

“Fransa’nın Nice kentinde IŞİD yöntemleriyle bir kilisenin önünde biri kadın olmak üzere 3 Fransa vatandaşın katledilmesini üzüntü ile öğrendik. Öncelikle saldırı sonucu vahşice katledilen kişilere rahmet, ailelerine ve Fransa halkına sabır ve başsağlığı diliyoruz. Fransa’da yaşanan bu gerilim, iki farklı dinin inancın çatışması değil, dinci ırkçı siyasetin sonucu olan bir nefret cinayetidir.

İktidarların halkların inanç ve değerlerini, dinci, ırkçı ve popülist siyasetin malzemesi haline getirmelerine hep birlikte karşı duralım.  IŞİD benzeri yöntemlerle halklar arası çatışmayı körükleyen barbar anlayışa karşı bütün dünya halkları Kuzey ve Doğu Suriye’de insanlıktan yana tavır aldığı gibi bugün de Fransa’da yaşananlara karşı aynı tutum alınmalıdır. Halkların hem IŞİD zihniyetine hem de bu zihniyeti fırsata çevirmeye çalışan istismarcı siyasete karşı olduğunu gösterme zamanıdır. Bütün halklar ve inançları sağduyu ve barış içerisinde ortak hareket etmeye ve bu barbar anlayışa karşı durmaya çağırıyoruz.”