Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Antep’te bulunan bir ayakkabı fabrikasında çalışırken koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybeden işçi Uğur Kartal’a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

‘İKTİDAR İŞÇİLERE ‘ÖLÜN’ DİYOR’

“İktidar uyarılarımızı dikkate almadı, dün bir işçi daha hayatını kaybetti” başlıklı açıklamada, “Gaziantep’te bulunan Akınalbella ayakkabı fabrikasında çalışan bir işçi arkadaşımızı daha, koronavirüsten yitirdik. Tüm dünyayı ve Türkiye’yi kasıp kavuran koronavirüs, can almaya devam ediyor. Virüse karşı, evde kalmak, azami izolasyon, asgari sosyal etkileşim gibi tedbirler geliştiriliyor. Ama bu önlemlerin hiçbiri işçiler için geçerli değil. Özellikle de Türkiye’de. Sağlığı değil, ekonomiyi önceleyen AKP iktidarı, zorunlu olmayan sektörlerde sermayeyi teşvik ederek, çalışmayı sürdürüyor. İktidar bu olağanüstü süreçte, işçilere ‘ya çalışarak ölün ya da evde kalarak açlıktan ölün’ diyor” ifadelerine yer verildi.

‘ÜRETİME ARA VERİLSİN’

Zorunlu olmayan sektörlerde üretime ara verilmesi ve işçilere ücretli izin sağlanması gerektiği uyarısını yineleyen HDP açıklamasında, “Daha önce koronavirüs vakalarının görüldüğü fakat çalışmaya devam eden fabrikaların adını vererek, Meclis’te konuyu gündeme taşıdık. Dün bir işçinin hayatını kaybettiği Akınalbella fabrikası, salgın konusunda uyarıda bulunduğumuz fabrikalardan biriydi. Bütün uyarılarımıza ve tespit edilen vakalara rağmen bu fabrikalar çalışmaya devam ediyor. İnsanlar ayakkabı üretsin diye canlarından ediliyor. Bu dayatma sonucunda dün Akınalbella’da çalışan, 27 yaşındaki Uğur Kartal’ı yitirdik” denildi.

Kartal ailesine ve işçi sınıfına başsağlığı dileyen HDP, “Daha kaç işçi bu çarklarda yitip gidecek? Felaket kapımızda, çok geç kalmadan zorunlu olmayan sektörlerde üretime ara verilmeli ve işçiler ücretli izne çıkarılmalıdır” çağrısında bulundu.