Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ partisinin haftalık grup toplantısında Kobani, Filistin’de yaşananlar, çözüm süreci, ‘Alevi açılımı’, Dersim katliamı tartışmaları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Validebağ, Yırca ve HDP’ye yönelik saldırıları ele aldı.

“TÜRKİYE AFRİN’E YÖNELDİ”

Rojava’nın Afrin Kantonu’na yönelik El Nusra hareketini değerlendiren Yüksekdağ, “Kobani’deki kazanımı hazmedemeyen güçler saldırıda kendilerine yeni kanallar açma arayışına girdiler. Kobani’yi yenemeyenler gözlerini Afrin Kantonu’na dikmiş durumdalar, El Nusra gözünü Afrin’e dönmüş durumda” derken, Türkiye’deki siyasi iktidarın da Kobani’de ‘umduğunu’ bulamayıp Afrin’e yöneldiğini dile getirdi.

“ROJAVA ÇOK BÜYÜK DERS VERMİŞTİR”

Rojava halklarının tarihsel ve destansı bir duruş sergilediğini söyleyen Yüksekdağ, halkların egemen devletlere büyük bir ders verdiğini dile getirdi. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da seslenen Yüksekdağ, “Ortadoğu yeniden dizayn edilecekse Erdoğan kusura bakmasın onun üst aklı sadece ve sadece Kobani’dedir, Afrin’dedir. Orada bir halk bilinci ve iradesi şekillenmiştir ve bu irade Mezopotamya halklarının geleceğini belirleyecek bir siyasetin önünü açmıştır” ifadelerini kullandı.

“KOBANİ NE İSE, KUDÜS DE ODUR“

Ortadoğu’nun ikinci ateş düşen yerinin Filistin olduğunu söyleyen Yüksekdağ, “Bizim için Kobani ne ise Kudüs de odur” diyerek Filistin’in davasının kendi davalarıyla eş anlamlı olduğu belirtti.

Yüksekdağ, Türkiye’nin, İsrail’den kimyasal madde alıp sonrasında ise İsrail’den hesap sorduğunu iddia ettiğini söyleyerek “Bu iddiaya inanmamız mümkün değil. Siyasi iktidar gerilimin, çatışmanın önünü açıyor ve böylece halkların demokratik taleplerinin üstünü örtmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“AKP’NİN AÇILIMDAN ANLADIĞI AÇ-KAPAT”

AKP hükümetinin ‘Alevi Açılımı’ için yedi defa çalıştay yaptığını ifade eden Yüksekdağ,  “AKP Hükümetinin 12 yıldır açılımdan anladığı şey ‘aç-kapat’ olmuştur. Çıkan sonuç yeniden bir açılım için düğmeye basmak oldu” dedi. Yüksekdağ, hükümetin, Kürt sorununu ve çözüm sürecini askıya aldığını söyleyerek. “Siz açtığınız bir konuyu kapattınız mı da, Alevi açılımına geçiyorsunuz. Kürt sorunu ve müzakere sürecini, askıda tutarak başka bir soruna bakarak, inandırıcı olamazsınız. Yapılması gereken şov yapmak, Alevi halkın taleplerini siyasi istismar haline getirmek değil Alevi halkını dinlemektir” ifadelerini kullandı.

“DERSİM KATLİAMINI RESMİ OLARAK TANIYIN”

Hükümetin, Dersim katliamını resmi olarak tanımamak için ‘bin dereden su getirdiğini’ ifade eden Yüksekdağ, “Tazminat da dahil olmak üzere soykırıma uğrayan Alevi halkımızın taleplerini dikkate alın” dedi.

“HDP’Yİ DİZAYN ETMEK KİMSENİN HADDİ DEĞİL”

Barışın ve çözümün sorumluluğunu bilmenin ve barıştan vazgeçmemenin, halklara karşı bir sorumluluk olduğunun altını çizen Yüksekdağ, “HDP’yi dizayn etmeye çalışmak kimsenin haddi değildir” dedi.

dokuz8haber/Kaynak:İMC/mg/sy