HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Esenyurt'taki seçim bürosu açılışına katıldı.

Burada konuşan Temelli, seçim barajına değinerek, "Onlar HDP’yi baraj altı bırakarak 401 vekil hesabı yapıyorlar. 80 vekili ele geçirerek Türkiye’yi diktatörlüğe teslim etmeye çalışıyorlar. Biz 24 Haziran’da değil 80, 180 vekil ile geleceğiz, tüm hesaplarınızı bozacağız" dedi.

Temelli'nin konuşmasından satırbaşları şöyle:

Bakın bu iktidar bir koca ülkeyi, koca coğrafyayı kayyum coğrafyasına çevirdi. Halkın iradesi ile seçilmiş belediye eşbaşkanlarımızı ve meclis üyelerimizi görevden aldı, tutsak etti. Bu zulüm iktidarı bizim belediyelerimize el koyarak oralara kayyum atadı. Bu yasakçı zihniyeti kayyumları kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. 

Kayyumdan önce bizim belediyelerimize her gün müfettiş yolladılar bir tek kuruş yolsuzluk bulamadılar, fakat kendi atadıkları kayyumlar yolsuzluk çukurunda boğuluyorlar. Bunların tek bildiği şey çalmak. Bakın Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nu görevden aldılar. Neden? Nedenini açıklayamıyorlar. Biliyoruz İstanbul Büyükşehir Başkanı gibi, Ankara Büyükşehir Başkanı gibi bunların hepsi yolsuzluk çukurundalar. Bu savaşın bitmesi yolsuzluğun bitmesi demektir. Savaşa hayır diyoruz, yolsuzluğa hayır diyoruz.

ÜLKENİN KAYNAĞINI KÜRT DÜŞMANLIĞINA HARCADILAR

Ülkenin bütün kaynaklarını hem belediyeler, hem iktidar eliyle çarçur ettiler. Koca ülkeyi yoksulluğa mahkum ettiler. Yoksulluk İstanbul’da, Silopi’de, Gever’de çünkü bu ülkenin kaynaklarını İHA’lara, SİHA’lara harcadılar, bu ülkenin kaynaklarını Kürt düşmanlığına harcadılar, savaşa harcadılar savaşa!

Kürtlere kurt işareti yapıyorlar. sanıyorlar ki Kürtleri korkutacaklar, boyun eğdirecekler. Bu onurlu halk hiçbir zaman baş eğmedi, asla özgürlük ve demokrasi mücadelesinden vazgeçmedi, dün ne söylüyorsak bunu söylüyoruz. Kürt sorunu çözülmeden demokrasi sorunu çözülmez biz bu sorunu çözeceğiz.

HİÇBİR KÜRT AKP’YE OY VERMEYECEK

Irak Kürdistanı’ndaki referanduma karşı çıkıyorlar diyorlar ki yiyecek ekmek bulamazsınız. Bizi bununla tehdit ediyorlar. Bu tehdide verecek yanıtımız çok net. 24 Haziran günü hiçbir Kürt AKP’ye oy vermeyecek. Bizler bu boş tehditlere boyun eğecek değiliz. Bizler bu tehditlere en güzel cevabı sandıkta vereceğiz. Sandıktan biz çıkacağız, sen o sandığa gömüleceksin.

Suriye savaşını başlattılar, Suriye halklarının geleceğini yok ettiler. Suriye’nin tek huzurlu bölgesi Afrin’di. Afrin’de Kürt halkı, Arap halkı, Süryaniler, Êzidîler, Türkmenler bir arada huzur içinde yaşıyorlardı gittiler IŞİD artıkları ile Afrin’i işgal ettiler, 150 bin Afrinli, Afrinden çıkmak zorunda kaldı. 24 Haziran’da bunları sandığa gömeceğiz, Afrinliler de evine dönecek. İşte 24 Haziran o yüzden hepimiz için çok önemli bir gün. sadece Kürt halkı için değil tüm Türkiye halkları için çok önemli. Bu adaletsizliğe ancak biz son verebiliriz.

AKP'NİN 401 VEKİL HESABINI BOZACAĞIZ

HDP sandıktan çıkarsa, ki çıkacak, bu AKP-MHP koalisyonunun bütün hesapları bozulacak. Onlar HDP’yi baraj altı bırakarak 401 vekil hesabı yapıyorlar. 80 vekili ele geçirerek Türkiye’yi diktatörlüğe teslim etmeye çalışıyorlar. Biz 24 Haziran’da değil 80, 180 vekil ile geleceğiz, tüm hesaplarınızı bozacağız. 24 Haziran’da Cumhurbaşkanı adayımız Demirtaş ikinci tura kalacak ve birinci turda olduğu gibi ikinci turda da biz kazanacağız. 

Bu yoksulluğa son vermek için biz kazanmalıyız. Bakın her yerde işsizlik, her yerde yoksulluk. Esnaf kan ağlıyor. Diyor ki "yastığınızın altında dolarlar, avrolar var onları bozdurun." Hangi esnafın altında dolar var, hangi esnafın? Esnafın yastığının altında dert var, borç var. İşte bu dertten, bu borçlardan ve bu vergi yükünden kurtulmak için 24 Haziran’da bu ceberrut iktidardan kurtulacağız. 

24 Haziran’a giderken tüm esnaflar, tüm çiftçiler, tüm emekçiler, kadınlar, omuz omuza vermeli. Çünkü, bu yoksulluktan ancak birlikte mücadele ederek kurtulabiliriz. Bakın kadın yoksulluğu çok ciddi boyutlarda. Kadınlar işsiz kalsın diye kadına düşman kadına düşmanlığı çoğaltıyor. Kadını sosyal yaşamdan dışlıyor. Kadın cinayetleri her geçen gün artıyor. Bu iktidar kadın düşmanı, bu düşmanlığa son vermek için şimdi kadınlar 24 Haziran’da sandığına oyuna geleceğine sahip çıkıyor.

Bu ülkenin gençleri işsiz. Bu ülkenin gençleri mağdur. Özellikle başta Kürt gençleri olmak üzere tüm gençlere düşmanlık politikası hakim. Gençleri yok sayıyorlar. Gençler o sandıktan çıkacak bu rejimi, bu iktidarı gençler değiştirecek.

Çok az zaman kaldı 25 Haziran sabahına, çok az zaman kaldı. Sizler sabahın sahibisiniz, 25 Haziran sabahı hep birlikte Türkiye’nin her yerinde barış halaylarına duracağız. 24 Haziran’a kadar 7 gün 24 saat çalışacağız. Herkesi bu çalışmaya bu büyük değişime davet edeceğiz, "gelin birlikte değiştirelim" diyeceğiz. Tüm örgütümüz tüm adaylarımız sahada olacak ama siz olmazsanız olmaz. Önce sizle olacak, halkımızla olacak.

ESKİYE RABET ETMİYORUZ

Hepimiz siyasi irademize, oyumuza sahip çıkıyoruz. İntikam için değil, rövanş için değil, ortak vatanımız için, demokratik bir cumhuriyet için geliyoruz. Kentimizi de kendimizi de biz yönetmek için geliyoruz. Yerel demokrasi ile güçlendirilmiş bir rejim için geliyoruz. Eskiye rağbet etmiyoruz yeni bir Türkiye için, yeni yaşam için geliyoruz. Yeni yaşamı sizler var edeceksiniz, bizler var edeceğiz. Bizler sadece parlamentoya gitmiyoruz, bizler Türkiye’yi değiştirmeye gidiyoruz.