Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Sebahat Tuncel ile Ertuğrul Kürkçü, Meclis'te basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki konuları değerlendirdi.

AKP hükümetinin baskıcı, kontrol altına almak isteyen politikalar uyguladığına dikkati çeken Tuncel, hükümeti "toplumu yeniden inşa etmek istemek" ile eleştirdi. Tuncel, "Muhafazakar, demokratız' diye bütün toplumu tek kalıp içine sokmaya çalışmak büyük felaketlere yol açar" diyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öğrenci evleriyle ilgili açıklamasını "ciddi ve vahim bir tartışma" olarak tanımladı.

'NAMUS CİNAYETLERİNE KAPI ARALIYOR'

"Öğrenci evlerinde kalan herkesin fuhuş yaptığına dair bir ön yaklaşım, ön kabul, felakettir. Bu, yeni namus cinayetlerine kapı aralamaktır" diyen Tuncel, Erdoğan'ın açıklamalarının "toplumsal çatışmayı genişleteceğini" dile getirerek, "Başbakan, özür dilemelidir. Başbakan sultan değil. Gerçekten bu ülke hukuk devleti mi yoksa Başbakan'ın her söylediğini yasa olarak kabul eden bir devlet mi?" diye sordu. Alevi yurttaşların kendini güvende hissetmediğini ifade eden Tuncel, "28 Şubat'ta başörtülü kadınları sürekli gözleyen, tehdit eden, kontrol altına almak isteyen bir yaklaşım, AKP döneminde muhafazakarlık adına bize dayatılıyor. İki yanlışı da kabul etmek durumunda değiliz" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tuncel, "Daha önce Gezi olayları nedeniyle veto edildiği söylenen HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in yeniden İmralı'ya gideceği belirtiliyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soruya, "HDP'nin müzakere sürecine müdahil olması olarak değerlendiriyoruz. Heyete dahil olmasını partimiz adına önemsiyoruz ama bu sürecin olumlu gittiğine dair somut bir veri yok" yanıtını verdi.

'İLK SİLAH PATLADIKTAN SONRA NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ'

HDP Eş Genel Başkanı Kürkçü ise "çözüm süreci"nin "yeni anayasa, demokratik alan temziliği ve çatışmasızlık" ayaklarında bir tedirginlik ve duraksama ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, sürece bütün toplumun dahil edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kürkçü, "PKK geri çekilmeyi durdurdu. Kış mevzilenmesi adımları atıyorlar. İlk silah patladıktan sonra ne olacağını bilemiyoruz. Çözüm sürecini yeşertecek yeni adımlar atılmalı. Hükümet basiretli davranmalı. Halklar bu konuda üzerine düşeni yapıyor" şeklinde konuştu.

Ayrıca cezaevleri meselesine değinen Kürkçü, F tipi cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüleri içeriden gözetlemeye yönelik kamera kurulmaya çalışıldığını ve cezaevlerinde bundan kaynaklı bir gerilim olduğunu kaydetti.

Yeni anayasa ile ilgili bir soru üzerine de Kürkçü, AKP'nin büyük bir hızla 12 Eylül mantığını koruyarak yeni anayasa yapma eğiliminde olduğunu, mutabakatı gerçekleştirmek için doğru yol ve usulleri kullanmadığını dile getirdi.

Kürkçü, "Bizim bir an önce bir anayasa ihtiyacımız yok; bizim, demokratik, özgürlükçü, eşit yurttaşlığa dayanan bir anayasaya ihtiyacımız var. Gerekirse her şey baştan alınabilir" dedi. (ANF)