Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il örgütü, düzenlediği basın toplantısı ile 31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek yerel seçim çalışmalarının startını verdi.

HDP açıklamayla birlikte aday adayı başvurularını da almaya başladı.

Toplantıya, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır il eş başkanları Naşide Toprak ve İbrahim Çiçek katıldı.

‘SAVAŞ ORTAMINDA SEÇİMLERE GİDİLİYOR’

Toplantıda konuşan HDP İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, ülkede ve bölgede yaşanan savaş ortamında yerel seçimlere gidildiğine dikkat çekerek, “Kapitalizmin küresel ölçekle yaşadığı büyük yapısal kriz her geçen gün derinleşmekte, mevcut krizleri aşamayan iktidarlar, kendilerini sürekli kılmak için bütün dünyayı savaşın, kıyımın, göçün otoriter yöntemlerini ve faşizmin alanına çekmektedirler” diye konuştu.

Buluttekin, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride vurgu yaparak, “Sayın Öcalan üzerinde mutlak tecrit tüm yaşananların bir parçası olarak uygulanıyor” dedi.

Buluttekin, DTK Eş Başkanı Leyla Güven’in cezaevinde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini de selamladı.

‘SEÇİMLERE GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE HAZIRLANIYORUZ’

HDP’nin yerel seçimlerin startını verdiğini ifade eden Buluttekin, “Kayyum politikalarını, haksız hukuksuz gasp edilen belediyelerimizi geri alabilmek için 3 ay önce başlattığımız çalışmalarımız kapsamında aday başvurularını almaya başlıyoruz. Kendi partisine sahip çıkacak arkadaşlarımızın başvurularını alacağız. Bütün bileşenlerimizin içerisinde yer aldığı İl Seçim Koordinasyonu oluşturuldu. Seçimlere çok güçlü bir şekilde hazırlanıyoruz” diye konuştu.

Gazetecilerin HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı olduğu yönündeki iddialara ilişkin sorusunu yanıtlayan Buluttekin, “Ne Sayın Demirtaş, ne avukatları ne de ailesi tarafından böyle bir açıklama olmadı. Sosyal medya üzerinden yürütülen tartışmalardan ibaret” diye belirtti.

‘ADAY ADAYI OLAMAYACAKLAR’

DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı İbrahim Çiçek ise aday belirleme kriterlerine ilişkin şunları söyledi: “HDP’nin bileşenleriyle yürüttüğü mücadeleyle çelişen, bu mücadeleye karşı eylemlerin içinde bulunanlar, parti ilkelerine aykırı davranan kişilerin başvuruları kabul edilmeyecektir. Ayrıca kadın özgürlük çizgisini ve eşit temsiliyet ilkesini benimsemeyen, kadına yönelik herhangi bir şiddet eylemi içerisinde bulunan kişilerin başvuruları dahi alınmayacaktır. Çok eşlilikte de yine aynı şekilde başvurular kabul edilmeyecektir.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı