Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, son dönemde artan gözaltı ve tutuklamalara ilişkin açıklama yaptı. Çocuklara yönelik devlet şiddetine vurgu yapan Beştaş, gözaltına alınan ve tutuklananların neredeyse üçte birinin çocuk olduğuna dikkat çekti.

KOBANİ PROTESTOLARI SONRASI GÖZALTI VE TUTUKLAMALARDA ARTIŞ

Açıklamada, "Hükümetin, partimiz ve partimiz bileşenlerini, Kürtleri, çocukları, muhalifleri, kısacası kurduğu hegemonyaya karşı olan herkesi baskı altına almaya dönük faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor," denilirken, gözaltı ve tutuklamaların 'süreklilik arz eden' bir hal aldığı ve  özellikle Kobani’ye destek ve IŞİD’i protesto eylemlerinin gerçekleştiği 6 Ekim itibariyle arttığı belirtildi.

Beştaş, sayısal verileri şu şekilde aktardı: "O günden bu yana 2495 kişi gözaltına alınmış, bunların 700'ü çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanmıştır. Gözaltına alınan ve tutuklananların neredeyse üçte biri çocuklardan oluşuyor."

'ÇOCUKLAR KAPILARININ ÖNÜNDE DOLAŞIRKEN GÖZALTINA ALINIYOR'

Güvenlik güçlerince öldürülen çocuklara dikkat çekilen açıklamada, bu ay içerisinde polis kurşunuyla hayatını kaybeden Abdülkadir Çakmak ile ağır yaralanan 10 yaşındaki Yusuf İdem hatırlatıldı.

17-25 Aralık şüphelilerine uygulanan ‘somut delil ve kuvvetli suç şüphesi’nin varlığının göz ardı edildiğini ve polislerce takdir edilen makul şüpheuygulaması aracılığıyla çocukların yakalandığını ve sevk edildikleri mercilerce tutuklandıklarını belirten Beştaş, "Bu tutuklama ve gözaltıların tek nedeni polisin tek taraflı düzenlediği tutanaklardır. Gerekçe ise toplumsal gösterilere katıldıkları yönündeki iddialardır. Çocuklar kapılarının önünde ya da dışarıda dolaşırken gözaltına alınıp tutuklanıyor," dedi.

"DİYARBAKIR CEZAEVİ'NDE 40 ÇOCUK VAR"

Hâlihazırda sadece Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde, Mardin cezaevinden getirilen 13 çocuk ile birlikte toplam 40 çocuk bulunduğunu bildiren Beştaş, "Gözaltına alınan ve tutuklanan çocukların yakalandıkları andan itibaren baskı ve şiddete maruz kaldıkları doktor raporlarıyla da ispatlanmıştır. Cezaevinde görüştükleri avukatlarından oyuncak araba isteyen, çizgi film izleyemediklerini ifade eden, annelerini ve ailelerini özlediklerini beyan eden çocuklardır dört duvar arasında tutulanlar," dedi.

Çocuklara yönelik uygulamaların 2010 yılındaki Terörle Mücadele Kanunu’nda çocuklar lehine yapılan düzenlemeleri fiilen geçersiz kıldığını belirten Beştaş, devlet mağduru çocukların yine 'pervasızca, hiçbir yasa gözetilmeksizin' cezaevlerine konulduğunu ve hayatlarının devlet eliyle karartıldığını söyledi.

"GÖZALTINA ALINAMAYANLAR DA FİŞLENİYOR"

Yaşları itibariyle gözaltına alınamayan çocukların da Emniyet Müdürlükleri ve Milli Eğitim işbirliğiyle fişlendiklerinin ortaya çıktığını belirten Beştaş, tüm bu uygulamaların, siyasi iktidarın hedef kitlesinde çocukların olduğunu gösterdiğini söyledi.  

Beştaş, siyasi iktidara ve yargı organlarına şu çağrıyı yaptı: "Hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirin ve adaletin terazisini eğmeyin. Bundan zarar görecek olan, başta iktidarınız olmak üzere herkestir. Biz, hukuksuzluğun ve mağdur edilen çocukların haklarının takipçisiyiz. Demokratik kamuoyunu da bu alanda verdiğimiz mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz."

Kaynak: Demokrat Haber