Koronavirüs salgını döneminde iş yeri olumsuz etkilenen çalışanlara devlet tarafından sağlanan kısa çalışma ödeneği 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle sona erecek. HDP Ekonomi Komisyonu, kısa çalışma ödeneği başta olmak üzere ücretsiz izin ödeneği ve işten çıkarma yasağının 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatılması için Meclis’e Kanun Teklifi verdi.

HDP’li Milletvekilleri Garo Paylan, Necdet İpekyüz, Serpil Kemalbay ile Erol Katırcıoğlu’nun imzasıyla verilen kanun teklifinin gerekçesinde Covid-19 sürecinde işçiler, işsizler, esnaf başta olmak üzere toplumun büyük çoğunluğunun ağır bir ekonomik yıkım yaşadığı ifade edildi.

'KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ GÜNLÜK 100 LİRA OLMALI'

Halkın bu dönemde borçlarının katlandığını, aş yokluğu nedeniyle intiharların artığı belirtilen kanun teklifinde, “Bir yılı aşkın süredir büyük bir güvencesizlik krizi altında yaşayan yurttaşlarımızın işlerini, aşlarını, gelirlerini tekrar kazanması, kayıplarını gidermesi muhakkak ki zaman alacaktır. Bu bağlamda; Kısa Çalışma Ödeneği, Ücretsiz İzin Ödeneği ve İşten Çıkarma Yasağı uygulamalarının 21 Aralık 2021 yılına kadar uzatılması zaruri bir hal almaktadır. Ayrıca kanun teklifi yasalaşırsa Kısa Çalışma Ödeneği ve Ücretsiz İzin Ödeneği, günlük 100 TL’den düşük olamaz” denildi.