HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Karadeniz'de yaşanan sel felaketiyle ilgili yazılı açıklama yaptı. Hükümetin eleştirildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Karadeniz’de yaşanan sel felaketinin bilançosu ağırlaşıyor. Yapılan resmi açıklamalara göre onlarca insanımız hayatını kaybetti, çok sayıda insanımız kayıp, ulaşılamayan köyler ve yaşam alanları var. Elektrik ve su yok, ekmek dağıtımı yapılamıyor, mahsur kalan insanların tahliyesi gerçekleştirilmiş değil. Anons ve uyarılar zamanında yapılmadı, iktidar önceki krizlerde olduğu gibi bu krizi de yönetemiyor. Bakanların ve mülki amirlerin bölgeye yaptıkları ziyaretler görüntüyü kurtarmaktan öte bir amaç taşımıyor, felaketi yaşayan insanların derdine derman olmuyor.”

'SORUMLULUK ÜLKEYİ 20 YILDIR YÖNETEN İKTİDARINDIR'

Felaketin yansıtılandan daha büyük olduğu belirtilen açıklamada, “Yurttaşlarımızın böylesine sahipsiz bırakılması ve kaderine terk edilmiş olması üzüntümüzü ve isyanımızı büyütüyor. Hayatını kaybeden yurttaşlarımıza rahmet diliyoruz. Ancak siyasetin görevi taziye bildirmek, kayıp bilançoları açıklamak değil olabilecek her türlü felaket, afet, olumsuz durum karşısında insanlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır. Bu sorumluluk en başta bu ülkeyi 20 yıldır yöneten iktidarındır. Ancak orman yangınlarında olduğu gibi kendisi dışında herkesi suçlayan iktidar sel felaketlerinde de sorumluluk üstlenmiyor” denildi.

'HES'İN PATLADIĞI VE SELE NEDEN OLDUĞU İDDİASI AYDINLATILMALI'

Hükümetin doğaya zarar veren politikalarının felakete neden olduğu vurgulanan açıklamada, “İktidar onlarca yıldır yürüttüğü rantçı ve doğa düşmanı politikalarla bugün yaşanan ekolojik felaketlerin bizzat sorumlusudur. Her bulduğu dereye HES yapan, her alanı imara açan, her yeri betonlaştıran bu iktidar zihniyeti bu yıkımın sorumlusudur. Valilik tarafından inkar edilmiş olsa da AKP tarafından 2008 yılında yapımına onay verilen ve 2016 yılında işletmeye açılan Ezine Çayı üzerine kurulu Ebru Regülatörü ve HES’in patladığı ve yaklaşık 10 bin nüfuslu Bozkurt’u sular altında bırakarak felaketin boyutunu büyüttüğü yönündeki iddialar vahimdir. Herhangi bir şüpheye mahal vermeden kamuoyunun bu konuda derhal aydınlatılması gerekmektedir” ifadeleri kullandı.

'KARADENİZ HALKININ YANINDAYIZ'

Felaketten etkilenenlerle dayanışma çağrısı yapılan açıklama şu şekilde sona erdi:

“Felaket haberini aldığımız andan itibaren Karadeniz’de partililerimiz ve demokrasi güçleriyle birlikte harekete geçtik. Özellikle Sinop’ta partimizin de içinde yer aldığı koordinasyon halkın su ve ekmek gibi temel ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Bütün kalbimizle ve imkanlarımızla Karadeniz halkının yanındayız. Herkesi de bu felaketler karşısında 7’den 70’e kenetlenmeye, dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. Halkımızın canına kast eden rantçı politikaların hesabını sormaya ve dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz.”