Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün Abdullah Öcalan'la ilgili "Görüşme yasağına ilişkin bu kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi" açıklaması, gözleri açlık grevlerine çevirdi.

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve hapishanelerdeki 3 bin civarında tutuklu, açlık grevinin 190. gününde. Ölüm oruçları ise 17. gününde.

Adalet Bakanı Gül'ün açıklamasını Artı Gerçek'ten Derya Okatan'a değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Bakan'ın açıklamasının, iki hafta önce avukatlara tebliğ edilen bir durum olduğunu söyledi. Avukatların, görüş yasağının mahkemece kaldırılmasının ardından iki hafta önce görüşe gittiğini hatırlatan Kurtulan, ancak sonrasında yapılan başvuruya hâlâ yanıt verilmediğini vurguladı.

Görüşmelerin rutin hale gelmesi gerektiğini dile getiren Kurtulan, açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerinin de buna bağlı olduğuna işaret etti. 

ANNELERİ DE SEVİNDİRDİ

Kurtulan, "Söz konusu olan binlerce insanın yaşamı. Çok kritik aşamadalar. Anneler hâlâ mecliste bekliyor. Bu haber anneleri de çok sevindirdi. Açlık grevinin bitmesine katkı sağlayacak rutin görüşmelerin bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Bakan Gül'ün açıklamasından yasağın tümüyle kaldırıldığı anlamı çıkmıyor mu" sorusuna ise Kurtulan, şu yanıtı verdi:

"O anlam çıkıyor. Yasağın bir kereliğine kalktığı gibi bir anlam yok. Avukatların İmralı'ya gitmesi önünde bir engel yok. Ama o zaman avukatlar niye gidemiyor, ne bekleniyor? 7 tabut çıktı, yetmez mi? Binlerce insanın hayatı söz konusu. 15 gün önce avukat görüşü gerçekleşti, ikinci adım hâlâ gelmiyor."

AÇLIK GREVLERİ GÖRÜŞMELERİN RUTİN HALE GELMESİYLE BİTECEK

"Açlık grevi eylemcilerinden bir açıklama beklenebilir mi" sorusu üzerine ise Kurtulan, Leyla Güven ve açlık grevindeki tutukluların beklentisinin 'görüşmelerin rutin hale gelmesi' olduğunu hatırlattı. Leyla Güven ile Adalet Bakanı'nın açıklaması üzerine henüz görüşmediklerini ancak daha önceki açıklamalarda, açlık grevlerinin ancak bu şekilde bitirileceğinin söylendiğini belirtti.

Kurtulan, "Avukat-aile görüşünün yapılabilmesi, mektup alıp gönderebilmesi, gazete alabilmesi yani tüm haklarından yararlanabilmesi gerekiyor. Ve bu özel bir lütuf olarak görülmemeli. Açlık grevciler adına ben bir şey diyemem ama görüşmelerin rutin hale gelmesiyle biteceğini biliyoruz."