Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, 21 Mart’ın Newroz Bayramı olarak belirlenmesini ve resmi tatil olmasını öneren bir kanun teklifi sundu.

Bianet’in aktardığına göre, Kanun teklifinin gerekçesinde Newroz’un tarihi hatırlatıldı.

“Tarih boyunca Guti, Hurri, Kassit, Mitani, Urartu ve Medler tarafından kutlanan ve günümüzden yaklaşık 4350 yıl gerilere dayanan bir geçmişe sahip olan Newroz Bayramı özellikle Kürtler tarfından kitlesel olarak kutlanmaktadır.

“Miladi takvime göre her yılın 21 Mart gününde kutlanan Newroz Kürtlerin hafızasında yalnız bahar ve şenlik olarak değil, aynı zamanda bir direnişin zafere kavuştuğu günün olarak kutlanmaktadır. Buna göre, Newroz MÖ 612’de, Kürt coğrafyasında Asurlu Dehak (Zuhak) isimli Kürtlere baskı ve zulüm yapan hükümdara karşı demirci Kawa öncülüğünde yürütülen mücadelenin zafere ulaşmasıyla Kürtlerin özgürleşmesi sonucu dağlarda ateşler yakılarak kutlamaları efsanesine dayandırılmaktadır.

“Ayrıca 21 Mart, MÖ 612 tarihi Kürt halkının kurtuluş tarihi olarak bilinir ve kutlanılır.”

‘KÜRTLERİN KENDİNİ İFADE ETME ARACI’

Newroz’un “Kürtlerin ulusal varlıklarını kendi ritüelleriyle ifade etme aracı haline geldiğinin” belirtildiği gerekçede, “1990’lı yıllardan itibaren Kürt halkı tarafından kamusal alanda kitlesel olarak kutlanan Newroz kutlamalarının yasaklanması ne yazık ki çok sayıda ölüme ve büyük acılara sebep olmuştur” denildi.

“1992’de Cizre’de Newroz kutlamlarının yasaklanması ve halka açılan ateş sonucu onlarca kişi yaşamını yitirmiştir. Buna rağmen dünyanın her yerinde Kürtler Newroz’u büyük bir coşku ile kutlamaya devam etmektedirler.”

Teklifin gerekçesinde, Ortadoğu’nun birçok ülkesinde Newroz’un resmi bayram olarak kabul edildiği de vurgulandı ve Türkiye’de de resmi kutlamaların yapılabileceği ifade edildi.

“Farklı etnik, inanç ve kültürlere sahip Türkiye haklarının birlikte kutladığı Newroz bayramı, açıkhava festivalleri, şölen ve resmi kutlamalara dönüşebilir.

“Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 2010 yılında Newroz'u ‘Dünya Bayramı’ olarak ilan etmesinin ardından Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) da Newroz’u ‘Dünyanın En Eski Manevi Geleneği’ olarak kabul etmiştir. Bütün bu sebeplerden kaynaklı ülkemizde de 21 Mart’ın resmi tatil olması gerekmektedir.”

TAŞDEMİR GÖZALTINA ALINDI

Kanun teklifini veren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir bugün gözaltına alınmıştı.

Taşdemir, Ağrı Doğubayazıt ilçesinde yürütülen Newroz çalışmasından dönerken ilçe çıkışında aracını durdurularak gözaltına aldı. Taşdemir'in, fezlekelerden dolayı haklarında yakalama kararı bulunuyordu.