HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven'in tutukluluğunun devamına karar verilmesine HDP'den tepki geldi.

HDP Kadın Meclisi tarafından yaılan açıklamada Güven'in Meclis'te görev yapan 598 milletvekilinden siyasi olarak bir farklılığı bulunmadığı ifade edildi.

Kadın Meclisi'nin açıklamasında şöyle denildi:

Bugün Diyarbakır’da görülen duruşmada milletvekilimiz Leyla Güven hakkında 29 Haziran 2018 günü tahliye kararı veren mahkeme başkanı ve bir üye hâkim, izinli oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılmamış ve yerlerine 4 Kasım sivil darbesi ile tutuklanan önceki dönem Bingöl Milletvekilimiz ve Grup Başkanvekilimiz İdris Baluken'e ceza veren üye hâkim getirilmiştir. Bu durum bile mevcut yargının AKP/Saray rejiminin emir-talimatı ile işlediğini ortaya çıkarmıştır. Ayrıca bugünkü mahkeme heyeti oy birliğiyle Leyla Güven’in tutukluluk halinin devamına karar vererek milletvekilimiz şahsında kendisini, varlığını, emredici nitelikte olan ve daha önce aldığı tahliye kararını inkâr etmiştir.

Gerek 29 Haziran 2018 günü ortaya çıkan hukuksuzluk örneği, gerekse de bugün tahliye edilmeyerek bir sonraki duruşmanın 4 Kasım 2018 gibi milyonların iradesine yapılan sivil darbenin yıl dönümüne verilmesi AKP/Saray rejiminin Kürdistan ve Türkiye halklarına vaad ettiği yeni Türkiye’nin de resmini çizmiştir.

HDP Kadın Meclisi olarak soruyoruz:

29 Haziran’da oy birliği ile tahliye kararı veren mahkeme ne oldu da bugün hâlihazırda dokunulmazlığı devam eden Hakkâri Milletvekilimiz, yoldaşımız kadınların iradesi Leyla Güven’in tutukluluğunun devamlılığına oy birliğiyle karar vermiştir?

Mahkeme heyeti aynı dava dosyası hakkında bu kadar kısa sürede nasıl fikir değiştirmiştir? Kadınlar başta olmak üzere Türkiye halklarının iradesi Leyla Güven’e yönelik uygulanan bu hukuksuzluğun peşini bırakmayacağız.

Hakkâri halkının iradesi Leyla Güven derhal serbest bırakılmalıdır.