HDP, Kürt Dil Bayramı'nı kutladı.

HDP tarafından yapılan açıklamada anadilde eğitim talebi bir kez daha dile getirildi. Açıklamada, "Anadilinde eğitimden yoksun olanların, anadillerinde eğitim alabilmeleri için Anayasa’nın 42’nci Maddesi’nde değişiklik talebimizi bir kez daha vurguluyoruz" denildi.

HDP'den yapılan açıklama şöyle:

"15 Mayıs 1932’de Celadet Alî Berdirxan öncülüğünde Suriye’nin başkenti Şam’da yayımlanan Hawar Dergisi, Kürtçe’nin Latin harfleri ile kullanılması açısından tarihi bir öneme sahiptir. Tarihi boyunca baskı ve yasaklamalara maruz bırakılan Kürtçe'ye katkıları nedeniyle Hawar Dergisi'nin kuruluşu Kürt Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır. Önemli Kürt edebiyatçıların yetişmesini sağlayan Hawar’ın ilk 23 sayısı Latin ve Arap alfabesiyle, sonraki sayıları sadece Latin alfabesiyle olmak üzere 1943 yılına kadar toplamda 57 sayı olarak yayımlanmıştır.

Kürt Dil Bayramı’nda bir kez daha anadilinde eğitim taleplerimizi dile getiriyoruz. Anadilinde eğitimden yoksun olanların, anadillerinde eğitim alabilmeleri için Anayasa’nın 42’nci Maddesi’nde değişiklik talebimizi bir kez daha vurguluyoruz. Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslararası anlaşmaların, en temel insan haklarından olan anadilinde eğitimin önündeki engellerin kaldırılmasını öngördüğünü bir kez daha hatırlatıyoruz.

Şu çok açık ki, Kürt dilinin, edebiyatının ve kültürünün korunması ve geliştirilmesi sadece Kürt halkı için değil toplumun tamamı için büyük bir zenginliktir.

Seçilmiş belediyelere atanan kayyumların ve iktidarın çıkardığı KHK'lerin Kürtçe çalışma ve yayın yapan gazete, dergi, TV, internet sitesi, kadın kurumları, Kürt Enstitüsü ve özel kursları kapattığı ve yasakladığı bir dönemde, Kürt Dil Bayramına sahip çıkmak ve gereklerini yapmak olağanüstü önemdedir.

Bizler, Kürt halkının ve yüzyıllardır yaşadığı katliam, asimilasyon, red ve inkar politikalarına karşılık her dönem büyük emeklerle anadili Kürtçe’yi yaşatan ve geliştiren herkesi saygıyla selamlıyor, Kürt Dil Bayramı'nı kutluyoruz."