Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) daha Resmi Gazete’de yayınlandı.

Torba tasarıda yer alan ancak Meclis’te muhalefetin tepkisi üzerine tasarı metninden çıkarılan düzenleme kararnamelerde yer aldı.

Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelere kayyum atanmasının ve tüm mal varlıklarına el konulmasının yolu açılmış oldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, konuya ilişkin ANF'ye açıklamalarda bulundu.

Bilgen, hükümetin Meclis'ten geçiremediği her şeyi kanun hükmünde kararname ile yasalaştıracağını gösterdiğini belirtti:

"Kanun hükmünde kararnamelerin, canınızın istediğini istediğiniz şekilde hüküm haline getirmek gibi bir pozisyonu yok. Amacına uygun olması, çizilmiş sınırları, çerçevesi dikkate alınarak yapılması gerekiyor ama bu son düzenleme şunu gösteriyor: Parlamentodan geçmeyen her şeyi istedikleri gibi KHK yoluyla bir müeyyideye, bir uygulamaya dönüştürebilecekler. Bu bir kere kabul edilebilir bir durum değil."

'KAYYUM ATAMA TÜRKİYE'Yİ KAOSA SÜRÜKLEYEBİLİR'

CHP'ye işaret eden Bilgen, "Umarız bu durumda Anayasa Mahkemesi'ne gitme yetkisi olan ana muhalefet partisi bir duyarlılık ve sorumluluk sergiler. Bu Türkiye demokrasisi için temsili, sembolik bir durumun bile ortada kalkması anlamına gelir. Kayyum atama Türkiye'yi büyük kriz ve kaosa sürükleyebilecek bir risk içeriyor. Bu konuda ortaya çıkabilecek gerilimin sorumlusu da bu düzenlemeyi bu kadar keyfi bir biçimde yapanlardır" diye konuştu.

'HALK YOK SAYILIYOR'

12 Eylül askeri darbe döneminde bile böyle bir uygulamanın yapılmadığına dikkat çeken Bilgen, "12 Eylül darbesinde bile belediye başkanı görevden aldığında, Meclis içinde çözümler ve formüller geliştirilirdi. Buna bile ihtiyaç duyulmuyor. Bu halkı yok saymak. Oradaki seçmeni hiçbir şekilde bir tercih yapamaz pozisyonda görmektir. Ben idare, merkez, bakanlık adına istediğim şekilde yönetirim, demektir. Gayet tabi ki buna gösterilecek tepki de büyük olacaktır. Hem uluslararası kamuoyunda hem de yerel halkın, bölge halkının bu düzenlemeyi kabul etmesi içine sindirmesi düşünülemez" dedi.

'YEREL SEÇİMLERİN ANLAMI KALMADI'

Düzenleme ile yerel seçimlerin de hiçbir anlamının kalmadığına işaret eden Bilgen, "Sonuçta mallarını satmaktan, meclis üyelerini görevden almaya kadar bu denli aşırı bir yetki kullandığınızda seçim hiçbir şekilde anlamı olmayan bir ritüelden ibaret kalıyor" diye konuştu.

HDP Parti Sözcüsü Bilgen, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenlerin de kararname ile işten çıkartıldığına dikkat çekti, "Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atanlar adeta darbeci muamelesi görüyor. Burada darbecilik bir gecede 48 bin kişiyi kapıya koymak mı yoksa barış istemek mi?" diye sordu.