Sakarya, İzmir, Marmaris, Afyon, Ankara, İstanbul’dan sonra, Konya’da ırkçı bir grubun Diyarbakırlı Dal ailesine gerçekleştirdiği saldırı sonrası HDP İstanbul İl Örgütü eylem gerçekleştirdi.

Konya’da ırkçı bir grubun Diyarbakırlı Dal ailesine gerçekleştirdiği saldırı sonucu, aile fertlerinden Hakim Dal yaşamını yitirmişti.

Bunun üzerine, HDP İstanbul İl Örgütü çağrısıyla Şişhane Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamaya çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü de destek verdi.

“BU BUZ GİBİ BİR IRKÇI, FAŞİST SALDIRIDIR”

Türkçe yapılan açıklamayı, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı okudu. Avcı, “İnsanlar yaşamını kaybediyor, linçler gerçekleşiyor ve yurttaşlarımız başta can güvenlikleri olmak üzere; mülkiyet ve barınma hakları ellerinden alınıyor. 60 kişi 5 kişiye organize bir şekilde saldırıyor, sloganlar atıyorlar. Sloganlar da ırkçı temeldeyse, başta vali olmak üzere kimse bize hikaye anlatmasın.

Bu, buz gibi bir ırkçı, faşist saldırıdır ve maalesef sadece Kürtlere değil, Suriyeli, Afgan mültecilere de yönelen ırkçı, faşist, tekçi zihniyetin saldırılarıdır. Ülkeyi içinden çıkılmaz hale getirenler bunun siyasi faturasını ödeyecekler” ifadelerini kullandı.

Avcı, Konya’da öldürülen Hakim Dal için “Hakim Dal’ı saygıyla, sevgiyle anıyoruz. Bu katliamı tertipleyenleri lanetliyoruz ve ailesine, halkımıza başsağlığı diliyoruz” dedi.

Avcı’nın ardından sözü HDP Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Saruhan Oluç aldı. Oluç, saldırıların azmettiricisin iktidar olduğunu, HDP’ye kapatma davası açanların, HDP’ye kapatmak için AYM’yi tehdit edenlerin bu ırkçı saldırıları azmettirdiğini ifade etti.

Oluç, konuşmasının sonunda ırkçı ve faşist politikalara karşı birleşik bir mücadele gerekliliğini vurguladı.

Türkçe ve Kürtçe yapılan açıklamalardan sonra eylem sona erdi.