HDP sözcüsü Osman Baydemir referandum sonucunu değerlendirdi.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, referandum sonuçlarına ilişkin HDP Genel Merkezinde açıklama yaptı. HDP'nin Sandık Takip Sistemi verileriyle YSK verilerinin örtüşmediğini ifade eden Baydemir, Anadolu Ajansı'nın da açıkladığı verilerle manipülasyon yaptığına dikkat çekti.

Mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesinin de açık bir seçim ihlali olduğunu belirten Baydemir, hükümetin sonuç açıklamakta acele etmemesini, itirazlar sonuçlanana kadar seçimin bitmediğini söyledi.

Baydemir'in konuşmasından satırbaşları şöyle:

Her şeyden önce anayasa bir toplumsal sözleşme mutabakat metnidir. Bu saat itibariyle ortaya çıkan sonuç, bir toplumsal mutabakatın oluşmadığının net bir göstergesidir. Referandum kampanyasının başladığı günden bugüne gerçekleşen 65 sayfalık ihlal raporunu önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız.

Eş Genel Başkanlarımızın tutuklanması, OHAL, Kürt coğrafyasındaki sıkıyönetim ve bütün baskı politikaları zaten meşruiyet kriz doğuracaktı. Ancak bugün itibariyle yaşadığımız gelişmeler çok ciddi sıkıntılara işaret etmektedir. Her şeyden önce sabahın erken saatlerinden bu yana kadar mühürsüz pusulalarının kullanılması, müşahitlerin sandık çevrelerine alınmaması, müşahitlerin dövülerek sandık alanından uzaklaştırılması ve benzer yüzlerce ihlale ilişkin itirazlarımızı yaptık.

SEÇİM SONUCUNU AA BELİRLEYEMEZ

Basın toplantısının esas amacı YSK’nın verileriyle Anadolu Ajansının verilerindeki çelişkidir. YSK’dan bize gelen bilgiye göre sandıkların yüzde 91’i açıldı yani daha yüzde 9’u açılmadı. Hal böyleyken AA sandıkların yüzde 99’unun açıldığı gibi bir algı operasyonuyla seçim sonucuna gölge düşürmektedir. Hukuken, ahlaken bir ajans sonucu belirleyemez. Sonucu YSK belirler. YSK bütün partilere, ajanslara saniye saniye online aktarmak zorundadır ama gün boyu kesintiler olmuştur. Bu da kaygıları arttırmaktadır.

MÜHÜRSÜZ HER OY GEÇERSİZDİR

AA’nın son 2 seçimdeki açıklamalarıyla bugün bu saate kadar açıklanmamış olması da ihlal alanı oluşturmaktadır. Her şeyden önce seçim kanunu çok net bir ibare taşımaktadır. Mühürsüz pusula ve zarfın kullanılacağı her bir oy geçersizdir. An itibariyle yüzlerce itiraz dilekçemiz vardır.

Mühürsüz ve hukuka aykırı olan oy pusulalarının yüzde kaçı 'evet'tir yüzde kaçı 'hayır'dır? Bu sorunun yanıt dahi şaibeli durumu ortaya koyacaktır. Gizli oy, açık sayım ilkesi ihlal ediliyor. Şu anda bile kimi merkezlerden müşahitlerimiz ve yurttaşlar uzaklaştırılmak isteniyor. Bu açık ve net bir seçim ihlalidir. Bizim sonuçlarımızla YSK sonuçları arasında açık fark var** 668 sandığın sonuçları ile müşahitlerimizin gönderdiği tutanaklar arasında fark vardır. Bu sayı her geçen dakika artıyor. ATO başta olmak üzere pek çok yerde müşahitlerimiz baskı altında, dövülüyor, uzaklaştırılıyor.

SEÇİM BİTMEMİŞTİR

Sandığa giren irade her neyse kayıtlara giren irade aynı olmak durumundadır. Hiç kimsenin milletin, halkın iradesini olduğunda farklı gösterme hakkı yoktur. YSK’ya ulaşan tüm tutanaklar resmiyete kavuşuncaya kadar herhangi bir ajansın verisi ahlaken de hukuken de siyaseten de sonuç olarak tahlil edilemez, kabul edilemez. İtirazlarımız sonuçlanıncaya kadar seçimin kesinleşmediğini kamuoyuna açıklıyoruz. Gerek müşahitlerimiz gerekse sandık kurullarındaki görevlilerimiz ıslak tutanakları bize ulaştırsın ki aradaki ihlal alanı ortadan kaldırılabilsin. 2 milletvekilimiz Mithat Sancar ve Dilan Dirayet Taşdemir bu ihlallerin giderimi konusunda ve itirazlarımızı sunmak için YSK’deler. Bu saat itibariyle referandum sonuçlanmamıştır, bitmemiştir.

SANDIĞA GİREN İRADE NEYSE KAYITLARA GEÇEN DE O OLMALI

HDP’nin duruşu nettir: sandığa giren irade her neyse sandıktan çıkan, kayıtlara geçen de o olmalıdır. Referandum sonuçlarının nasıl okunması gerektiğini elbette daha sonra kamuoyuyla paylaşacağız.

668 ıslak imzalı tutanaktaki rakamlar YSK rakamları ile örtüşmemektedir. Bizdeki rakamlardaki hayır YSK’dakinden daha fazla ve bu sayının artacağını düşünüyoruz. Gerek hükümetin ve gerekse ilgili tüm kurum ve kuruluşların sonucu ilan etme konusunda aceleci davranmamaları çağrısında bulunuyoruz. Çünkü alelacele yapılacak açıklama, şaibe boyutunu güçlendirecektir.