HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, partisinin MYK toplantısına verilen arada basın toplantısı düzenledi.

Oluç, toplantıda İdlib'e operasyonu değerlendirdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun İdlib'le ilgili sylemini eleştiren Oluç, "İdlib Türkiye toprağı değil, Suriye toprağı. Suriye kendi toprağını ele geçirmeye çalışıyor gibi tuhaf bir yaklaşım var" dedi.

Oluç, "Kafa kesenlerin, kadınlara tecavüz edenlerin sığındığı bir kaledir. Bugün Türkiye toplumu şunu sormaktadır: İdlib’e sığınan bu silahlı çeteler Türkiye’ye nasıl gelecek? Nerede kalacaklar? Türkiye toplumuna yönelik nasıl girişimlerde bulunacaklar? Dolayısıyla Türkiye açısından büyük bir risk vardır ortada" diye devam etti.

Saruhan Oluç'un konuşmasından satır başları şöyle:

Bir anma ile başlamak istiyorum. Bugün 6-7 Eylül olaylarının yıldönümü. Özellikle Rum, Ermeni ve Yahudi yurttaşlarımıza 63 yıl önce yapılan saldırının yıldönümü. Bir kez daha o dönemde katledilenleri anıyoruz. Bir kez daha Rum, Ermeni ve Yahudi yurttaşlarımızın evlerine, iş yerlerine, inanç merkezlerine yapılan saldırıları, talanı, yağmayı, kadınlara tecavüzleri lanetliyoruz. 6-7 Eylül, 63 yıl önce derin devletin bir operasyonu olarak organize edildi ve toplumsal linç kültürünün geliştirildiği önemli olaylardan birisidir. Türkiye tarihine kara harflerle yazılmıştır bu saldırı ve katliam. Hayatını yitirenleri tekrar anıyor, yaşanan ağır saldırıları lanetliyoruz.

İDLİB TÜRKİYE TOPRAĞI DEĞİL

Bugün Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ilginç bir cümle ile İdlib’deki durumu özetledi. “Suriye rejiminin amacı İdlib’i ele geçirmektir” dedi. İdlib Türkiye toprağı değil, Suriye toprağı. Suriye kendi toprağını ele geçirmeye çalışıyor gibi tuhaf bir yaklaşım var. Tuhaflık, Suriyeli olmayan askeri güçlerin orada bulunmasıdır. Türkiye’nin askeri güçlerinin orada bulunmasıdır. Suriye’nin kendi topraklarındaki bir kent için adım atmasını meşru görmemek yakın tarihi çarpık bir şekilde anlamaktır. Çavuşoğlu’nun kurduğu bu cümle bile iktidarın Suriye politikalarının çöktüğünün kanıtıdır. Sadece iktidarın politikaları çökmedi, Selefi çizginin Ortadoğu’da barışı ve demokrasiyi değil kanı ve savaşı körüklediği, iflas etmiş bir anlayış olduğu ortaya çıktı. AKP iktidarının da 8 yıldır sürdürmekte olduğu yanlış politikayı gözden geçirmesi şarttır. 

İDLİB KAFA KESENLERİN SIĞINDIĞI KALE

İdlib bugün silahlı çetelerin sığındığı son bir kaledir. İdlib’deki durum Türkiye için de çok büyük riskler taşımaktadır. Kafa kesenlerin, kadınlara tecavüz edenlerin sığındığı bir kaledir. Bugün Türkiye toplumu şunu sormaktadır: İdlib’e sığınan bu silahlı çeteler Türkiye’ye nasıl gelecek? Nerede kalacaklar? Türkiye toplumuna yönelik nasıl girişimlerde bulunacaklar? Dolayısıyla Türkiye açısından büyük bir risk vardır ortada. 

GAYRIMEŞRU DIŞ POLİTİKADAN VAZGEÇİN

Artık Suriye'de uzun yıllar süren savaşın sonuna gelinmelidir. Suriye’de tüm farklı inançlar, kültürler ve kimliklerşn bir masada oturarak demokratik bir Suriye’nin inşasını ve barışın oluşmasını konuşmanın zamanıdır. Bu konuda hızla adımlar atılmalıdır. Biz bir kez daha HDP olarak ifade edelim ki, Suriye’de siyasal çözümden yanayız ve demokratik bir rejimin inşası için barış masasına oturulması gerektiğinin altını özenle çiziyoruz. Suriye’de barış zamanıdır. Bunun dışındaki tüm çabalar meşruiyetini artık kaybetmiştir. Bu şekilde davranmamak hem Suriye’nin hem bölge ülkelerinin hem de Türkiye’nin büyük tehlikelerle karşı karşıya kalması demektir. AKP iktidarının Suriye politikası, savaş politikası olmuştur. Silahlı çeteleri besleme, maddi ve manevi destek sunma politikası olmuştur. Bu politika fiyasko ile sonuçlanmıştır. Uyarıyoruz: Asla savaşı büyütecek yeni hamlelere yol açacak bir çaba içinde olmayın. Türkiye’nin rolü komşularıyla barışçıl bir ilişki geliştirmek olmalıdır. “Bir koyup üç alacağız” mantığına sahip olmak veya bunu devam ettirmek değildir. Türkiye’yi krize sürüklediğiniz gayrımeşru dış politikanızdan vazgeçin.

CHP'YE SESLENİYORUZ: İKTİDARI DÜŞTÜĞÜ KRİZDEN KURTARMAYIN

Yerel yönetim seçimlerine ilişkin çalışmalarımızı başlattık. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da bir toplantı düzenledik. Hazırlıklarımız sürüyor. Siyasi iktidar ve ittifakı olan parti, yaşanan ekonomik krizden dolayı seçimleri öne çekmek ya da ileri itmek gibi heveslerinden vazgeçmelidir. Seçimler zamanında yapılmalıdır. Bizim tutumumuz da bu olacaktır. 

CHP’ye özellikle sesleniyoruz; siyasi iktidarı düştüğü krizden kurtaracak bir yardımda bulunmayın. Seçim tarihini değiştirmek yönündeki tüm çabalar iktidarın kendisini ekonomik krizden kurtarmak için attığı adımlardır. 

AKP-MHP KOALİSYONUNU GERİLETECEK HER TÜRLÜ DEMOKRATİK ARAYIŞ VE İTTİFAK MEŞRUDUR

Yerel seçim hazırlıklarımız birkaç eksende sürüyor. Bir taraftan işin fikri yanını zenginleştirmek için çalışmalarımız sürüyor. Yerel demokrasiyi, yerinden yönetimi esas alan bir belediyecilik anlayışındayız. Eksikliklerimizin giderilmesi konusundaki çalışmalarımız sürüyor. Özellikle Kürt illerinde kayyum atanmış olan tüm belediyeleri ve daha önce kazandığımız 102 belediyeyi tekrar kazanmaktır hedefimiz. Kürt illerinde bu sayının üzerinde bir sayıda belediye kazanmak da hedeflerimiz arasındadır. Türkiye'nin diğer bölgelerinde, Akdeniz'de, Ege, Marmara, Trakya, İç Anadolu ve Karadeniz'de, metropollerde ve büyük ilçelerde AKP-MHP Koalisyonu'nu geriletecek her türlü sonuç, arayış ve ittifakın meşru ve demokratik olduğunu düşünüyoruz. Toplumun beklentilerinin farkındayız. En geniş demokrasi güçleri ile ilkeli ittifaktan yanayız. 

İttifakları sadece siyasi partiler arasında düşünmek yeterli değildir. Bizim için ittifak aynı zamanda STK’lar, sendikalar, yurttaş girişimleri, meslek birlikleri, kadın ve çevre hareketleri, inanç örgütleri ve gençlik hareketleriyle, yöre dernekleriyle ittifaktır. Adına ne derseniz deyin, kent meclisi, kent konseyi, halk meclisi deyin; bizim yerel yönetim anlayışımız bu tür kurumsal yapıların, STK'ların içinde yer alacakları meclisler aracılığıyla yerel demokrasinin geliştirilmesi doğrultusundadır. Biz bu tür kurumlar aracılığıyla yerel demokrasinin geliştirilebileceğini düşünüyoruz. 

Yerel yönetimlere böyle bakan anlayışımız nedeniyle ittifak politikalarımızı da mümkün olduğu kadar geniş ele almak gerektiğini düşünüyoruz. Esas hedefimiz iktidarın geriletileceği adımların atılmasını sağlamaktır. Yerel demokrasiyi büyütecek, yerel yönetimleri güçlendirecek her türlü teklifle birlikte hareket edeceğiz. Adaylarımızın olduğu yerlerde kendi adaylarımızla, olmadığı yerlerde demokrasi güçlerinin adaylarıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 

Bugün tüm iktidarı tek kişide toplayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bunun yerel yönetimlerde de karşılığı var. Son CB kararnamesi ile yerellerde de mali ve idari vesayeti artıracak bir adım atılmıştır. Belediyeleri de Saray’dan yönetmeyi sağlayacak bir adımdır bu. Bizim anlayışımız ise en azından Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’ndaki maddelerin geçerli olduğu adımların atılması doğrultusundadır. Bunu hedefleyen her güçbirliği demokratik ve meşrudur. 

ALEVİLERİN ORUÇLARI KABUL OLSUN

7 Eylül tarihi itibariyle Alevi toplumunun Yas-ı Kerbela ibadeti başlıyor. Alevi yurttaşlarımızın niyet ve oruçlarının kabul, lokmalarının makbul olmasını diliyoruz. Bu toplumun en güzel yanı farklı inançların, farklı kültürlerin bir arada ve eşit şekilde kendi inançlarını ve geleneklerini sürdürmeleridir. Büyük bir barış içinde, büyük bir zenginlik içinde kültürlerini yaşamalarıdır.