HDP’de parti organlarında yapılan görüşmelerde normalde 9 ay sonra yapılacak yerel seçimlerin erkene alınması ihtimaline karşı tüm teşkilatın hazır olması istendi.

Mart 2019’da yapılması gereken yerel seçimlerin önümüzdeki Ekim ya da Kasım ayında olabileceği ihtimaline karşı HDP içinde kayyım atanan tüm belediyelerin bulunduğu yerlerde parti teşkilatlarının hazırlıklı olması gerektiği dile getiriliyor.

EKİM YA DA KASIM AYINDA

HDP’de seçim sonuçlarına yönelik yapılan değerlendirmelerde yerel seçimlerin erkene alınma ihtimaline karşı özellikle kayyım atanan yaklaşık 90 belediye için parti teşkilatlarının özellikle hazırlıklı olması gerektiği değerlendirildi.

Normal takvime göre Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerin iktidarın talebi, muhalefetin destek vermesi durumunda Ekim ya da Kasım ayında düzenlenebileceği konuşuluyor.

BASINA KAPALI OLARAK GERÇEKLEŞTİ

HDP’de 24 Haziran seçim sonuçlarına yönelik hafta başından bu yana süren değerlendirme toplantılarına dün de devam edildi.

Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi toplantılarının ardından dün 27. dönemde parlamentoda HDP sıralarında görev yapacak milletvekilleri ilk kez bir araya gelerek Meclis grubu toplantısını yaptı.

Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda, milletvekilleri birbirleriyle tanışırken, seçimlere ilişkin kısa değerlendirmeler yaptı.

Milletvekillerine parlamentonun işleyişi ve danışman istihdamına yönelik teknik bilgiler verilmesinin ardından toplantı sona erdi.

ERKEN YEREL SEÇİM UYARISI

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre, HDP’de hafta başından beri yapılan toplantılarda 24 Haziran seçim sonuçlarının değerlendirilmesinin yanı sıra gelecek döneme ilişkin olası siyasi gelişmeler de masaya yatırıldı.

Parti organlarının toplantılarında normal takvime göre yaklaşık 9 ay sonra, Mart 2019 tarihinde yapılması gereken yerel seçimlerin iktidarın gündeme getirmesi ve muhalefetin de destek vermesi durumunda erkene alınabileceği ihtimali de değerlendirildi.

Buna göre, yerel seçimlerin Mart 2019 tarihi yerine Ekim ya da Kasım ayında olabileceği değerlendirilirken, yerel seçimlerin Kasım ayında olmasının iktidar için bazı avantajları olduğuna dikkat çekildi. İktidarın henüz Türkiye seçim atmosferindeyken yerel seçimleri erkene alarak gelecek 4-5 yıllık seçimsiz bir dönem geçirmeyi hedeflediği, ana muhalefet partisi CHP’nin de bu yönde bir öneri gelmesi durumunda parti içi tartışmaları bir kenara bırakmak adına onay verebileceği ifade edildi.

HDP OLASI ÖNERİYE SOĞUK DEĞİL

Edinilen bilgiye göre HDP’nin de pek çok belediyenin kayyımların elinde olduğu için yerel seçimlerin erkene alınma önerisine karşı soğuk olmadığı konuşuluyor.

HDP’nin en büyük bileşeni olan DBP’li (Demokratik Bölgeler Partisi) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyeleriyle birlikte yaklaşık 90 belediyeye kayyım atanmış olması nedeniyle parti içinde yerel seçimlerin erkene alınması durumunda bu öneriye destek verilmesi gerektiği, destek verilmemesi halinde HDP’nin seçimlerden kaçtığı yönünde bir izlenim oluşabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.

400 VEKİLİN DESTEĞİ GEREKİYOR

Yerel seçimlerin erkene alınması için anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Yeni oluşan parlamento AKP’nin referandumsuz anayasa değişikliği yapma çoğunluğu MHP’nin desteği olsa bile bulunmuyor. Referandumsuz anayasa değişikliği yapılması için 24 Haziran’la birlikte yürürlüğe giren anayasa hükümlerine göre 400 milletvekilinin desteği gerekirken, AKP’nin 295, MHP’nin 49 olmak üzere her iki partinin toplam 344 milletvekili söz konusu eşiği tek başına aşmaya yetmiyor. Bu kapsamda yerel seçimlerin erkene alınması için gündeme gelebilecek olası bir anayasa değişiklik önerisine muhalefetin de destek vermesi gerekiyor.

‘TEKRAR BAKAN OLMAK İÇİN SALDIRIYOR’

HDP, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ı telefonla arayarak tehdit etmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

HDP MYK’den yapılan açıklamada da Soylu’nun HDP’nin hiç bir ilgisinin bulunmadığı bir konuda haddini, yasal ve anayasal sınırlarını aşarak Buldan’a yaptığı konuşmayı çeşitli mecralarda sürdürdüğü belirtildi. Açıklamada, “Bunun bir tek nedeni vardır. Soylu, tekrar Bakan olabilmek, Saray’ın gözüne girebilmek, koalisyon ortağının desteğini alabilmek için HDP’yi kullanmaya çalışmaktadır. Kendisine siyasi ve insani ahlak sınırlarını hatırlatmakla yetiniyoruz. HDP’nin seçimlerde aldığı oyları ve barajı aşarak parlamentoda yer almasını hazmedemeyen bir anlayışın demokrasi ve insan hakları ile en ufak bir alakası yoktur” denildi.