HDP, 14 Mart Çerkes Dili ve Yazım Günü'nü kutladı.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlk Çerkesçe kitap olan Çerkesçe Sözlük’ün 14 Mart 1853’te Bersey Wumar tarafından yazılmasının yıl dönümü, 2000 yılından bu yana Adıgey Cumhuriyeti’nde dil günü olarak kutlanmaktadır. 2003 yılından beri ise Dünya Çerkes Birliği tarafından alınan kararla “14 Mart Çerkes Dili ve Yazım Günü” olarak kabul edilmiştir.

Anadilinin sadece dil değil topluluk bilinci, hafıza ve halkın tarihi olduğu unutulmamalıdır. Anadili olmadan gelecekten söz edilemeyeceği gerçeği ile yaşam, varoluş ve devamlılık demek olan dillere sahip çıkılmalıdır.

Türkiye’de iktidar süregelen bir gelenekle Çerkes halkı üzerinde çok yönlü ve kuvvetli bir asimilasyon politikası uygulamakta ve Çerkes halkının hak taleplerini görmezden gelmektedir. Bizler, Çerkes halkının;

- Çerkes kimliğinin ve kültürünün yaşatılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması,
- Anadilinde eğitim hakkının sağlanması, üniversitelerde akademik programların açılması,
- Çerkesçe TV ve radyo yayın hakkının sağlanması,
- Çerkes köylerine eski isimlerinin verilmesi,
- Çocuklara Çerkes dilinde isimlerin konulabilmesi haklı taleplerinin yanındayız.

Gerçek bir demokratikleşme; halklar, anadiller, kültürler ve inançlar üzerindeki baskılara son vermekle, anayasal eşitliği sağlamakla gerçekleşebilir. Bu anlamda Türkiye’nin çok dilli ve çok kültürlü toplum gerçeği dikkate alınarak anadilinde eğitim ve sağlık haklarının alınabilmesi için gerekli tüm düzenlenmeler yapılmalıdır. Anadillere vurulan zincirler parçalanmadıkça farklı kimlik, kültür ve inançlar üzerindeki baskılar da sona eremez.

Kendi dilini kültürünü özgürce yaşayamayan bütün halkların olduğu gibi, Çerkes halkının anadili ve kültürü ile özgür ve eşit yaşam kurma mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz. Kendi renkleri, kimlikleri, kültürleri ve dilleri ile Anadolu’ya ve dünyaya kattıkları renkleri koruma iradelerine daima omuz vereceğiz.

14 Mart Çerkes (Adıge) Dili ve Yazım Günü Kutlu Olsun!"