Halkların Demokratik Partisi (HDP), Çerkes soykırımı ve sürgününün 151. yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. 

İnkar ve asimilasyon politikalarından en fazla etkilenen halklardan birinin Çerkesler olduğu belirtilen açıklamada, ‘Çerkes halkının talepleri taleplerimizdir’ denilerek, Çerkeslerin hak talepleri sıralandı.

Sürgün ve soykırımın 151. yılında, Çerkes halkının uluslararası platformda ve Türkiye diasporasında dile getirdiği talepler şöyle sıralandı ve acilen karşılanması gerektiği vurgulandı:

* Rusya Federasyonu Çerkeslerden özür dilemeli, Çerkes halkına yaşadıkları ülkelerin vatandaşlığını da içeren çifte vatandaşlık hakkını vermeli, Çerkes halkının tarihsel anayurduna dönebilmesi için yasal zemini sağlamalıdır.

* Türkiye'deki diğer halklar gibi, Çerkesler’e yönelik inkar ve asimilasyon politikalarına son verilmeli, toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşayabilme ve yaşatabilmesi adına tüm hakları tanınmalı, var olan yasal engeller kaldırılmalıdır.

* Çerkes halkının dili resmi düzeyde tanınmalıdır.

* Başta anadilinde eğitim hakları olmak üzere kültürel hakları tanınmalıdır.

* Mevcut kültürel değerlerin, bilgi ve belgelerin gelecek nesillere aktarılabilmesi, korunabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı, ilgili bakanlıklarca bütçe ayrılmalıdır.

* Değiştirilmiş olan yer isimleri iade edilmelidir.

* Okul kitaplarındaki Çerkes halkı ile ilgili ayrımcı ve ırkçı ifadeler temizlenmelidir.

(Demokrat Haber)