HDP Hukuk ve İnsan Haklarından Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, yargılama konusu olan Çarşı Grubu’na karşı hazırlanan iddianamenin olgulara değil iktidarın talebine karşılık geldiği tepkisinde bulunarak, “Gezi Direnişine kendi renkleri ile katılan Çarşı Grubu’nun bu haksız suçlamalara karşı yanlarında olduklarını” ifade etti.

Yazılı bir açıklamada bulunan Meral Danış Beştaş, Gezi direnişine karşı siyasal erkin yargı eliyle son müdahalesinin Çarşı Grubu’na yönelik gerçekleştiğini belirtti.

Açıklamada, “Aralarında Beşiktaş Kulübü taraftar grubu Çarşı yöneticilerinin de bulunduğu 35 kişi hakkında hazırlanan iddianamede şüpheliler, “cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmekle” suçlanarak haklarında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmektedir” diye belirtildi.

Beştaş şunları ifade etti: “Mahkemece kabul edileceğinden kuşku duymadığımız bu iddianame; hukuk devletinin tüm kural ve kurumlarının içini boşaltan ve hukukun üstünlüğü ilkesini içi boş bir kalıba indirgeyen Hükümet müdahalelerinin ürkütücü sonuçlarından biridir. Şurası gerçektir ki hukuk devletinin temel ilkelerinden olan kuvvetler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkeleri askıya alınmış durumdadır. Bu anlamada üzülerek belirtmek gerekir ki bu İddianame olgulara değil iktidarın talebine karşılık gelmektedir. Geçmiş vesayet yönetimlerinden şikayet eden iktidar, Yönetimde ve yargıda, tüm eski vesayet yöntem ve araçlarını geliştirerek kullanmakta beis görmediği gibi, demokratik ve meşru hakkını kullanan her kesimden muhalifi adeta hedef tahtasına oturtarak yok etmeyi amaçlamakta, tüm muhalif kesimleri kendi istediği doğrultuda şekillendirmeye çalışmaktadır.

Bizler demokratik, ekolojik ve cinsiyet özgürlükçü politikamız gereği demokrasinin vazgeçilmez haklarından olan gösteri ve ifade hakkını kullanan tüm muhalefet güçlerinin yanında olduğumuz gibi, bu kapsamda demokratik ve meşru taleplerini ifade etmek için sokağa çıkan ve Gezi Direnişine kendi renkleri ile katılan Çarşı Grubunun da bu haksız suçlamalara karşı yanlarında olduğumuzu belirterek hukukun, adaletin, hakkaniyetin ve demokrasinin mücadelesini vereceğimizi tüm kamuoyuna duyururuz.”