Kürt siyasi partilerinde yıllardır emek veren HDP çalışanları, partilerini kapattırmayacaklarını, bundan ısrar edilmesi halinde ise daha güçlü geri döneceklerini belirterek, "Kalbimizdeki mücadeleyi durduramazlar" dedi.

Kürt siyasi partilerine yönelik 1990'lı yıllarda başlayan kapatma davalarına bir yenisi daha eklendi. 12 yıl önce kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) ardından bu kez de Halkların Demokratik Partisi (HDP) kapatılma riskiyle karşı karşıya. Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in 843 sayfadan oluşan ve 451 kişi hakkında siyasi yasak istemiyle hazırladığı HDP iddianamesini kabul etti. Muhalefet partileri başta olmak üzere toplumun birçok kesiminden tepkiyle karşılanan kararı, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yıllardır Kürt siyasi partilerinde emek veren kişiler değerlendirdi. 

KİLİT VURAMAZLAR

Parti kapatmayla ülke sorunlarının çözülemeyeceğini belirten Samiyettin Renda (56), daha önce de çok sayıda Kürt partisinin kapatıldığını anımsattı. Buna rağmen her defasında büyüyerek geri döndüklerini ifade eden Renda, partilerinin kapatılmasına karşı halkın sessiz kalmayacağına dikkati çekti. Renda, “HDP kapatılsa dahi 6 milyon insanın kalbi partileriyle beraberdir. HDP sadece bir binadan ibaret değildir. Onurlu her bir bireyin evi, sokağı, mahallesi ve yaşamını sürdürdüğü her alan parti alanıdır. Onlar ne yaparsa yapsın Kürt halkı bu mücadeleden vazgeçmeyecek. Onlar halkı HDP’den uzak tutmaya çalışsa da milyonlarca insanın kalbi bizimle. HDP’yi kapatabilirler ama yüreğimize kilit vuramazlar. Kürt halkının kalbindeki mücadeleyi durduramazlar” şeklinde konuştu.

BİRLİK VURGUSU

Parti kapatmalarını doğru bulmadığını vurgulayan Emin Bulgan (82), partilerinin kapatılması halinde daha güçlü bir şekilde geri döneceklerini ve alanlarda olacaklarını ifade etti. Bulgan, “HDP küçük bir parti değil. HDP, Türkiye’de kilit rolünde olan büyük partidir. AKP’ye oy veren Kürtler de HDP kapatıldıktan sonra partilerine geri dönecekler ve herkes gerçeklerin farkına varacak. Partimize sahip çıkmalıyız. Kimse bu mücadeleden geri adım atmasın. Bugün geri adım atma günü değil, tüm halkların birlik olup HDP’nin yanında durma günüdür. Dün Deniz Poyraz’ı katledenler bugün Ali’yi ve Hüseyin’i katleder. Gün birlik olma günüdür” ifadelerini kullandı. 

İktidar her sıkıştığında kendi partilerine yöneldiğini ifade eden Bulgan, şunları söyledi: “AKP iktidara geldiğinden bu yana demokrasi tükeniyor. AKP bitmiş ve ellerinde kalan tek şey HDP’ye karşı düşmanlık. Yaptıkları düşmanca uygulamalarla oylarını çoğaltacaklarını zannedenler yanılıyorlar. HDP’ye uyguladıkları düşman politikaları hazin sonları olacak."

‘DİMDİK AYAKTAYIZ’

HDP'nin sadece 6 milyon seçmenden oluşmadığını vurgulayan Osman Arslan (72) ise, kapatma davalarıyla milyonlarca kişinin hakkının çiğnendiğini dile getirdi. Arslan, "İşlerine gelince ‘Benim Kürt kardeşlerim’ diye televizyonlarda bas bas bağırıyorlar. Kardeşlik, milyonlarca halkın hakkını yemek değildir. Onlar parti kapattıkça biz yeni bir parti daha açarız. Parti kapatma çözüm değildir. Yıllardan beri çok sayıda parti kapattılar. Ama daha güçlü alanlarda olduk. Binlerce tutuklumuz, sürgüne uğramış halkımız olmasına rağmen yine de HDP dimdik ayakta. Yaşadığımız müddetçe bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Seçim barajı da artsa yeni nesil gençlerimiz o barajı da aşıp özgürlüğe gidecekler" şeklinde konuştu.

Kaynak: MA