HDP (Halkların Demokratik Partisi) bileşeni olan Nor Zartonk, 7 Haziran genel seçimlerinde HDP listesinden aday adayı olan Murad Mıhçı, Filor Uluk ve Diren Cevahir Şen’i düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Ermeni Kültür ve Dayanışma Derneği’nde düzenlenen basın toplantısına HDP bileşeni olan siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Nor Zartonk Eş Sözcüsü Sayat Tekir, açılış konuşmasını Ermenice ve Türkçe yaptı. Ermenilerin 55 yıldır Meclis'te temsil haklarının olmadığını belirten Tekir, "1915'ten bugüne süregelen Ermeni karşıtlığı devam ediyor" dedi. Bu koşullarda aday göstermenin aynı zamanda cesaretlendirici bir yanının olduğunu belirten Tekir, Ermenilerin adaylığının toplumu demokratikleştirecek bir niteliği olduğunu vurguladı. Tekir, "Cumhurbaşkanı'nın ifadesi ile biz 'afedersiniz Ermeniler' seni başkan yaptırmayacağız" diye konuştu.

Tekir’in ardından aday adayları söz aldı.

Aday adaylığını önemsediğini belirten Filor Uluk, Ermenilerin 55 yıl aradan sonra Meclis'teki temsiliyetinin önemine dikkat çekti.

“MÜCADELE KADINSIZ KAZANILMAZ”

Filor Uluk, Ermeni kadınlarının, okul aile birliklerinde görev alarak toplumda bir tür “sosyalleşme” fırsatı yakalayan küçük bir kesimi dışında ve birkaç birey haricinde siyasal yaşam içinde kendilerine yer bulamadıklarına dikkat çekti.

Uluk şunları söyledi: “Biz erkek egemen zihniyetli Türkiye toplumunun küçük bileşeni ve bu özellikten nasibini alan Ermeniler olarak, ezilmenin çok ötesinde içine kapanık, bastırılmış bir halkın en suskun cinsleri, kadınlarız.”

Kadınların, bir halkın özgürleşmesinin ilk basamağı ve garantisi olduğunu belirten Uluk, Ermeni toplumundan destek beklediğini belirterek şunları söyledi: “Şimdi, bu tarihi fırsatı doğru kullanmak adına, siyasetimin de ‘cemaat’ veya ‘azınlık’ olarak tarif edilmemizde sakınca görmeyen halkımızdan ve özellikle de erkeklerden, özgürleşmemizin ve örgütlenmemizin yolunu açmakta bana destek bekliyorum. Mücadele kadınsız kazanılmaz diyorum.”

Aday adayı Diren Cevahir Şen de sadece seçim mücadelesi yürütmediklerini, Ermenilerin Meclis'teki temsiliyetinin sokakta yürütülen mücadeleyi de güçlendireceğini söyledi. 

Murad Mıhçı da adaylığıyla birlikte Meclis'te herkesin söz sahibi olacağını söyledi.

Aday adayları şöyle:

Filor Uluk

1960 Samatya doğumlu olan Filor Uluk, Sahakyan Nunyan Ermeni İlköğretim okulundaki eğitimine ekonomik sebeplerle devam edemedi ve Topkapı ortaokuluna kaydoldu. Burada ise ermeni bir kız çocuğu olmanın zorluklarıyla karşılaştı ve eğitimine ara vermek zorunda kaldı.

1991 tarihinden itibaren Halkın Emek Partisi (HEP), Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), ardından da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'nde aktif olarak yer aldı. 1999 yerel seçimlerinde Ermeni kimliğiyle çok dilli bir kampanya yürüterek İstanbul'un Samatya semtinde muhtar adayı oldu.

İki çocuk annesi olan Filor Uluk, barış aktivisti olarak yürüttüğü çalışmalar kapsamında son dönemde Kobane ve Şengal başlatmış olduğu kampanyalarla da tanınıyor.

Nor Zartonk ve İHD'nin düzenlediği eylemlerin örgütlenmesinde de rol alan Uluk, Samatya'da öldürülen Maritsa Küçük davasının takipçiliğini yapmaya devam ediyor.

Murad Mıhçı

1975 tarihinde İstanbul da doğdu. Evli ve bir çocuk babası olan Mıhçı, eğitimine Aramyan Uncuyan Ermeni ilk öğretim okulunda başladı. Eğitimine Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi ve Maçka Akif Tuncel Teknik Lisesi elektrik bölümünde devam etti. Mıhçı, Ermenice ve Türkçe bilmektedir.

Siyasi yaşamına Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) üyesi olarak başladı. 2007 genel seçimlerinde aktif görev alırken aynı dönem milletvekili seçilen Ufuk Uras'ın azınlıklar hakları danışmanlarından oldu. Daha sonra ÖDP’den ayrılarak eşitlik ve demokrasi partisinin (EDP) kuruluşuna katıldı, partinin Kadıköy ilçe yöneticiliğini ve parti meclisi üyeliğini yürüttü.

EDP'nin kapanmasından sonra Nor Zartonk’a katılan Mıhçı, politik yaşamına HDK Kadıköy ilçe meclisinde devam etti.

Gezi direnişi sonrası ortaya çıkan Kadıköy Caferağa Dayanışması'nın aktif üyelerinden olan Mıhçı, Mart 2014 yerel seçimlerde HDP Kadıköy belediye meclisi üyeliğine adaylığını koydu. Nor Radyo’da ‘’Şehir Senin’’ programının yapımcılarından olan Mıhçı, yerel seçimlerde HDP’nin İstanbul’daki tüm eşbaşkan adaylarını konuk alarak seçim çalışması yürüttü.

Diren Cevahir Şen

1984 tarihinde Bartın’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini bartında tamamladı. Daha sonra eylül 2002 tarihinde Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eğitimine başladı. 2009 tarihinde halen geçimini sağladığı avukatlık mesleğine başladı.

Henüz lise yıllarında ÖDP ile politik hayatına başlayan Şen, 2009 tarihinde ÖDP’den ayrılıp bağımsız olarak feminizm ve ekoloji mücadelesi yürüttü.

Şen, kadına yönelik şiddet, kadın cinayeti, erkek şiddeti davalarında ve ekoloji davalarında avukatlık yaptı. Yanı sıra, Gezi'deki doktorların yargılandığı davanın avukatlığını da yürüten Şen, avukatı olduğu Loç Vadisi davasında 122 kişiyle birlikte halen yargılanıyor.

HDP Bartın milletvekili aday adayı Şen halen, Nor Zartonk, Sosyalist Feminist Kolektif (SFK) ve kurulduğu günden bu yana HDK ve HDP üyesi.