Taraf / Müjgan Halis

İstanbul ve İzmir’de etnografik seçmen araştırması yapan HDP, seçim stratejisini cinsiyet, anadil, mezhep, etnisite, Gezi ve sınıfsal aidiyet üstünden oluşturacak.

Halkların Demokratik Partisi, (HDP) seçmen profilini çıkarmak için İstanbul ve İzmir’de anket, İstanbul’un ilçelerinde ise antropolojik araştırma yapıyor. İzmir’de 1800, İstanbul’da 2400 kişiyle yapılan araştırmada toplumsal cinsiyet, toplumsal sınıf, muhafazakârlık, etnisite, Gezi eylemlerinin etkisi, seçim barajı, oy verme tercihleri gibi soruların yanıtları aranıyor.

AKADEMİSYENLER YÜRÜTÜYOR

Araştırmayla seçmen kitlesini tanımayı amaçlayan HDP, her mahalleye, ilçeye ve ile özgü ampirik verilerle seçim stratejisini netleştirecek. Aralık ayının ortalarında bitecek araştırmayı HDP adına, aralarında Koç Üniversitesi Sosyoloji bölümünden Yard. Doç. Dr. Erdem Yörük ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nazan Üstündağ’ın da olduğu bir grup akademisyen, SAMER Araştırma Şirketi’yle birlikte yürütüyor.

HDP’nin seçim stratejisine yön verecek araştırmada ankete ve araştırmaya katılanlara sınıfsal aidiyet, istihdam profili, anadil, dinî inanç, mezhep ve ideolojik yaklaşımla ilgili sorular soruluyor.

Araştırmanın bir amacı da Gezi eylemlerine katılanların politik tercihlerini anlamak ve bunların oya dönüşme biçimlerini izlemek.

BEYOĞLU’NDAN BAŞLADILAR

Yapacakları çalışmanın aynı zamanda etnografik olacağını da söyleyen Erdem Yörük, İstanbul’un pek çok mahallesinde antropologların çalıştığını, mahallelerdeki muhtardan ev kadınına, öğretmenden işletme sahibine dek herkesle görüşeceklerini söyledi.

Mahallelerde kadına yönelik şiddetten çevre sorunlarına, kentsel dönüşümden ekonomik meselelere dair derinlemesine görüşmeler yapacaklarını söyleyen Yörük, “İlk olarak Beyoğlu’nun bütün mahallelerine gittik” dedi.

KADINLAR-GENÇLER DİNLENİYOR

Doç. Dr. Nazan Üstündağ, araştırmanın niteliksel bölümünü üstlendiğini söyleyerek “Amacımız mahalleyi tanımak” dedi. Eski ve yeni öğrencileriyle birlikte sürdürdükleri araştırmanın, insanların bireysel sorunlarını da dinlemeye odaklı olduğunu anlatan Üstündağ, amaçlarının İstanbul’un profilini çıkarmak olduğunu belirtti.

Mahallelerin temel karakteristiklerini, sakinlerin yaşadıkları sıkıntıları, belediyeden talepleri, kadınların sorunlarını, gençlerin isteklerini derinlemesine araştıracaklarını söyleyen Üstündağ, “Mahalle etnografisi çıkaracağız” dedi.