HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, AKP’nin süreci sürüncemede bırakarak bir siyaset malzemesi haline getirdiğini ifade etti.

Yüksekdağ, “AKP hükümeti bu siyasetten bu duruştan vazgeçmek zorundadır. Eğer AKP hükümeti oyalama, zaman kazanma, erteleme; çözüm yoktur, masa yoktur, süreç yoktur deme sorumsuzluğuna düşmeseydi, bugün Türkiye siyaseti böyle bir tabloyu da yaşamayacaktı. O nedenle hangi koalisyon kurulacak olursa olsun mutlaka bu barış ve çözüm görevini önüne almak ve bu konuda irade geliştirmek durumundadır. Türkiye’nin demokratikleşmesi bu sorunun çözümünden geçiyor” dedi.

PKK lideri Öcalan’a yönelik uygulanan tecride de tepki gösteren Yüksekdağ, bu tecridin süreci daha kritik bir aşamaya getirdiğini söyleyerek, “Öbür taraftan baş müzakereci olarak görev alan bir lidere tecrit uygulayacaksınız. Ya bu sorunu çözmeye karar verecekler ya da bizler bu sorunu çözeceğiz” dedi.

‘BARIŞ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ’   

AKP’nin savaş politikalarının Türkiye halkları, Kürdistan ve Ortadoğu halkları için ciddi bir tehdit anlamına geldiğine vurgulan Yüksekdağ, “Bunun ortadan kaldırılması için bağımsız bir barış hareketi ve bloğunun oluşturulması gerekiyor. Bunun için toplantılarımızı yapıyoruz, temaslarını sürdürdük, barış bloğu oluşturuldu. Bu barış bloğu bir dizi eylem planı oluşturdu. Bunlar kamuoyu ile paylaşılacak” dedi.

Yüksekdağ, HDP olarak bir yandan bu blokla hareket edeceklerini öbür yandan özgün bir çalışmayı da sürdüreceklerini söyledi. Yüksekdağ, özellikle 1 Eylül’e ilişkin şimdiden hazırlıklar yapıldığını, bu konuda merkezi mitingler, yürüyüşler, halk toplantıları gibi çok yönlü bir çalışma yürüteceklerini söyledi. Yüksekdağ, Temmuz’un sonlarına doğru sınırda kapsamlı eylemler yapacakları bilgisini de paylaştı.

Yüksekdağ, son olarak Ramazan bayramını kutlayarak, “Bayram birliğimiz ve dayanışmamızın, halkların kucaklaşmasına ve bütün acılara gözyaşlarına direnmesinin gücü olsun” dedi. (Özgür Gündem)