Genel seçimlere 58 gün kala İstanbul’da 10 milyonu aşkın seçmen 3 ayrı bölgede 88 milletvekilini seçmek için sandık başına gidecek. Eğer HDP barajı aşarsa, İstanbul’da AKP adayları Mehmet Metiner, Mahmut Övür ve Markar Esayan’ın seçilme şansları zora giriyor.

Cumhuriyet'ten Ali Açar'ın İstanbul'daki seçim bölgelerine, aday profillerine ve olası sonuçlara ilişkin çıkardığı tablo şöyle:

* AKP, 1. bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, mevcut milletvekilleri Mihrimah Belma Satır, Erol Kaya, Ahmet Berat Çonkar, eski anayasa mahkemesi raportörü Osman Can ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak gibi isimler ilk 6 sıraya yerleştirdi. CHP ise burada ilk 6’ya Şafak Pavey, Gamze Akkuş İlgezdi, Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş, Mehmet Akif Hamzaçebi ve Mahmut Tanal gibi etkili isimleri yazarak hem AKP’nin hem de HDP’nin oylarını kesmeyi planlıyor. HDP de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde büyük bir çıkış yakalayan Selahattin Demirtaş’ın ağırlığı ve sosyalist oylarla birlikte CHP’den oy almanın hesabını yapıyor.

* 28 Şubat mağduru Hüda Kaya’yı ikinci sıraya yerleştiren HDP, eski Dev-Genç liderlerinden Abdullah Bülent Uluer’i de aday göstererek farklı kimliklerden oy almak istiyor. MHP mevcut milletvekili Edip Semih Yalçın’ı ilk sıraya koyarken İzzet Ulvi Yönter, Uygar Suphi Aktan, eski Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut isimlerini Meclis’e sokmanın hesaplarını yapıyor. HDP’nin barajı aşması durumunda AKP’de Hasan Sert, Hüseyin Yayman, Osman Boyraz ve Faik Işık’ın durumunun kritik olduğu konuşulurken 11 milletvekili çıkaran CHP’den de HDP’ye oy gitmesi durumunda Ali Özcan ve Onursal Adıgüzel’in Meclis dışında kalma ihtimali bulunuyor.

ESAYAN'IN MECLİS'E GİTMESİ HDP VE MHP'NİN OYLARINA BAĞLI

* Geçen seçimlere göre milletvekili sayısının 28’den 26’ya düşmesi ile taktiksel stratejiler öne çıkıyor. AKP, AB Başkanı Volkan Bozkır, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Ekrem Erdem, Aziz Babuşçu ve Fatma Benli gibi isimleri ön sıralara koyarak mevcut kadrosunu koruma yoluna gitti. Buradan 15 milletvekili çıkaran AKP’de HDP ve MHP’nin alacağı oylara göre gazeteci Markar Eseyan, Oktay Saral ve Ahmet Haldun Ertürk gibi isimlerin Meclis’e girememe ihtimali bulunuyor.

* CHP’de ise burada çeşitli etnik kimlikleri ön plana çıkararak birinci olma hedefinde. Bir önceki seçimde 9 milletvekili çıkaran CHP Ermeni avukat Selina Doğan’ı ilk sıraya alarak Ermeni yurttaşların oyunu almak istiyor.

* Yine yolsuzluklarla mücadelede sivrilen CHP’nin genç milletvekili Aykut Erdoğdu, Sezgin Tanrıkulu, emekli Albay Dursun Çiçek, Süleyman Sencer Ayata, Gülay Yedekçi Arslan, Enis Berberoğlu, Didem Engin ve Mustafa Sarıgül isimleri yer alıyor. Yine CHP’den HDP içinde bulunan Alevi Turgut Öker’e oy gitmesi durumunda Mustafa Sarıgül’ün liste dışında kalma ihtimali bulunuyor. Çetin Soysal ve Melda Onur’un şansı ise düşük görünüyor. MHP’de 2. bölgede Cumhurbaşkanlığı seçiminde çatı aday olan Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu, Celal Adan ve Murat Başesgioğlu isimlerini öne koyarak sürpriz peşinde koşuyor. HDP ise 2. bölgede Alevi oylarını almak için AABK Başkanı Turgut Öker’i ön sıraya koyarak Alevi oylarını yükseltmenin planlarını yapıyor. HDP’nin barajı aşması durumunda Türkiye’nin ilk feminist kadın şarkısının sözlerinin yazarı olan Filiz Kerestecioğlu ve Sezai Temelli’nin de Meclis’e girmesi bekleniyor.

GÖZLER 3'ÜNCÜ BÖLGEDE

* Artan milletvekili sayısı ile birlikte gözler 3. bölgeye buraya çevrilmiş durumda. AKP’de Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Mustafa Şentop, Özlem Zengin, Feyzullah Kıyıklık, Mehmet Muş, Mehmet Doğan Kubat, gazeteci Tülay Kaynarca, sanatçı Uğur Işılak ve gazeteci Mahmut Övür gibi isimler ilk 15’te yer alıyor. Buradaki Kürt ve muhafazakâr seçmenin oyunu almayı planlayan HDP Pervin Buldan ismi ile çıkış yapmayı planlarken Garabet Paylan, Levent Tüzel ve Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu’nu öne çıkararak Ermeni, Alevi ve sosyalist düşüncedeki oyları alarak 4 milletvekili çıkarma hesapları yapıyor.

METİNER DE MECLİS'E GİREMEYEBİLİR

* HDP’nin ülke barajını aşması durumunda AKP’den gazeteci Mahmut Övür ve Mehmet Metiner’in Meclis’e giremeyeceği belirtiliyor. CHP bu bölgede Bihlun Tamaylıgil, İlhan Cihaner, Engin Altay ve Erdoğan Toprak gibi isimleri ortaya koyarak 9 olan milletvekili sayısını yukarıya çıkarmaya çalışıyor. MHP ise 3 olan milletvekili sayısını koruma peşinde. MHP bu bölgede Meral Akşener, Atilla Kaya ve İsmail Faruk Aksu’yu ilk üç sıraya koymayı tercih ediyor