Halkların Demokratik Partisi (HDP), Adli Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'in yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvuru yaptı.

Yönetmeliğin, 10.'cu maddenin üçüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan "belediyeye teslim edilir." ibaresinin "belediyeye veya mülki idare amirliğine teslim edilir. Kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir." şeklinde değiştirildiği hatırlatıldı.

Yönetmeliğin,  7 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe konulduğu hatırlatılan başvuruda, "Özellikle sokağa çıkma yasaklarının halen devam ettiği  Şırnak Cizre ve Silopi ile Diyarbakır Sur ilçelerinde yaşayan vatandaşların, kimliği tespit edilmiş olan cenazelerini sokağa çıkma yasağından dolayı teslim alamamaları, yönetmelik uyarınca cenazelerin mülki idare amirine veya belediyeye teslimi sorununu doğuracağından dava açmakta doğrudan, güncel ve kişisel menfaatlerinin bulunduğu açıktır"  denildi.

Değişikliğin, Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiği hatırlatılarak, bunun "yetki tecavüzü" olduğu ifade edildi. Başvuruda şunlar kaydedildi: "Burada Adalet Bakanlığı, adeta belediyelerin yerine geçerek düzenleme yapmakta, kanunda hiç olmayan üç günlük bir süre getirerek, çeşitli sebeplerle cenazelerini almaya gelemeyen ailelerin cenazelerinin belediyelerden de alınarak mülki amirlere teslim edileceği hükmünü koymaktaysa da, Adalet Bakanlığı'nın böyle bir yetkisi bulunmamaktadır."

Halen Silopi'de 5 kişi, Sur'da 3 kişi kişinin cenazelerinin verilmediğini hatırlatan HDP, "Böyle bir tabloda 3 gün içinde alınmayan cenazelerin ailenin rızasına bakılmaksızın gömülmek üzere belediye veya mülki amirlere teslim edilmesi hukuka uygun olmadığı gibi infial yaratmaya müsait bir düzenlemedir" dedi.

Değişikliğin farklı boyutlarda ihlallerin ve toplumsal sarsıntıların meydana gelmesine sebep olacağına, telafisi imkansız veya çok zor zararlar meydana getireceğine dikkat çeken HDP, ivedilikle yürütmenin durdurulmasını, Adalet Bakanlığı Adlî Tıp Kurumu Kanunu Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümlerinin iptal edilmesini talep etti. (ETHA)