HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Anakara ve Ataşehirde belediyelerinin işine son verildikten sonra belediye başkanı seçimine gidilmesine karşı Van'da böyle bir uygulmanın gerçekleştirilmemesine tepki gösterdi.

Botan, "Ataşehir’de, Ankara’daki gibi Van’da neden belediye meclisleri kendi içinden başkan seçmedi?" şeklinde konuştu. 

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Meclis'te devam eden bütçe görüşmelerinde söz alarak şu değerlendirmelerde bulundu: 

BİZ KÜRT SORUNU DİYORUZ BİRİLERİ YERİNDEN ZIPLIYOR

Ataşehir'de, Ankara'da, İstanbul'da da belediye başkanları görevlerinden bir şekilde alındılar, orada da bir usul takip edildi. Orada belediye meclisleri kendi içinde belediye başkanlarını tekrar seçme imkânı tanındı ama aynı şekilde bölgedeki belediyelere bunun uygulanmadı. 

Şimdi, bazen biz Kürt sorunu diyoruz birileri yerlerinden zıplıyor. Bu onun en bariz örneği. Belediye meclislerimiz hâlen yerinde, belediye meclis üyelerimizin hemen hemen neredeyse tümü dışarıda ve hiçbir soruşturmaya da tabi tutulmamış iken belediye başkanlarımız siyaseten rehin alındılar ama belediye meclislerimizde dışlandılar. Şu an belediye meclisleri kendi içinde belediye mevzuatı gereği veya yerel demokrasiye olan inancı gereği, siyasete olan itibarın bir gereği olarak kendi belediye başkanını seçme olanağı da ellerinden alındı. 

YEREL DEMOKRASİYİ YOK ETTİNİZ 

1980 darbesini çok eleştiriyoruz, emin olun Kenan Evren'e rahmet okutturdunuz çünkü Kenan Evren döneminde bile belediye başkanları alınırken belediye meclisleri kendi hizmetlerini sunmuşlardır. İnsanlarda şu an demokrasiye, sandığa bir inancı kalmadı. AKP'nin başardığı şey budur yani yerel demokrasiyi gerçekten yok ettiniz.

HÜKÜMET VAN'A GELİP OLMAYAN HASTANELERİ AÇIYOR 

Sağlıkta da benzer durumlar söz konusu. Sağlıkta da 36 bin nüfusu olan Gürpınar'da şu an devlet hastanesi yok. Yine 30 bin nüfusu olan Saray'da devlet hastanesi yok. 200 bin nüfusu olan Erciş'te devlet hastanesi 9 yıldır bir türlü bitirilemedi ama her seferinde AKP yöneticileri veya Hükümet üyeleri gelip orada toplu açılışlarda bunun açılışını yaparlar.

Çok enteresan bir şekilde… Olmayan bir hastane… Bir an önce bunun bitirilmesi lazım. Bir prefabrikte şu an insanlarımız Erciş'te sağlık hizmeti görmekteler. Yine 67 bin nüfusu olan Çaldıran'da şu an Çaldıran Devlet Hastanesi var ama doktor eksiği çok ciddi, had safhada; ortopedi doktorları yok, kadın doğumcu yok. Yine keza çocuk doktoru yok. Bu anlamda da ciddi bir sıkıntı söz konusu değerli arkadaşlar.

Kaynak: Demokrat Haber