IŞİD'in Türkiye'de gerçekleştirdiği katliamların failleri ve Türkiye yapılanmasının kilit isimlerinin 3 üçünün de "kendi patlattıkları" açıklamalarıyla ölmesi ya da öldürülmesi sonrası gündeme gelen "katliamların failleri susturuldu" tartışmalarına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da katıldı.

Toğrul, IŞİD'in kilit isimleri olduğu iddia edilen ve saldırıların en güçlü failleri olan Yunus Durmaz, Halil İbrahim Durgun ve Mehmet Kadir Cabael'in IŞİD ile olan işbirliğinin ortaya çıkmaması için infaz edilerek, ortadan kaldırılmış olabileceğini öne sürdü.

Toğrul, IŞİD'in kentteki yapılanmasına dair de "daha büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz" diyerek tehlikenin büyüklüğü konusunda uyarıda bulundu. "Antep'te tehlike daha da büyümeye başlıyor" diyen Tuğrul, "Korkarım ki önümüzdeki süreçte bu artarak da devam edecek" dedi.

'HÜCRELER İSTİHBARATIN DENETİMİNDE'

Antep'teki hücrelerin büyük bir kısmının istihbaratın denetiminde olduğunu iddia eden Tuğrul, bunu da Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yürüyen bir IŞİD dava dosyasındaki ayrıntılarla savundu.

Tuğrul, dosyada Yunus Durmaz'ın adım adım izlendiği, gelen IŞİD üyelerinin nerelerde konakladığı yönünde ciddi bilgilerin olduğu, Suriye'ye geçişlerin nasıl ve kimin aracılığıyla yapılacağı yönünde ciddi bilgilerin olduğunu vurgulayarak, buna rağmen herhangi bir önlemin alınmadığını söyledi.

'BU İSİMLER ORTADAN KALDIRILDI'

Bazı hücreler yavaş yavaş devletin kontrolü dışına çıktığını da savunan Toğrul, iddiasını ve kuşkularını şöyle sürdürdü:

"Türkiye geçmişte kontrolündeyken işte Suruç, Amed ve Ankara katliamlarına isimleri karışanların bu bağlantıları ve iş birlikleri ortaya çıkmasın diye açıkçası ortadan kaldırıldıklarına dair bir kanı uyandırıyor. Bu isimler belli olmasına rağmen hiçbiri bu güne kadar sağ yakalanmadı. Ya öldürüldü ya da aranıyor durumda. Antep'te hafta sonu yaşanan olayda da ciddi bir infaz olayının olduğunu düşünüyoruz. Vali açıklamasında inanılmaz potlar kırdı ve bir infaz yaşandığı ihtimalini de açık bir şekilde ele verdi. Türkiye daha önce istihbaratı olmasına rağmen hiçbir saldırıyı engelleyemedi. Buna rağmen bunların gerçekleşmiş olması ister istemez acaba Türkiye bunların konuşmasında devletin bir takım sıkıntı yaşayacağı kaygısı taşıdığı için mi bunlar infaz ediliyor ya da sağ olarak yakalanamıyor. Böylesi bir kuşku var."

Toğrul, bunların hiçbirinin sağ yakalanması "faillerin susturulmuş olduğu" yönündeki kuşkuları güçlendirdiğini savundu.

DURMAZ'IN DNA TESTİ EŞLEŞMEDİ

Üç kilit isimden biri olan Yunus Durmaz'ın ölümü sonrasında ortaya çıkan ve tüm bu kuşkuları daha da güçlendiren bir bilgiyi paylaşan Toğrul, Yunus Durmaz'ın "kendini patlatarak öldüğü" açıklaması sonrası teşhis için Hacı Ali Durmaz ile DNA'sıyla uyuşmadığını söyledi.

Toğrul, IŞİD ile ilgili yürütülen soruşturmalarla ilgili olarak da ciddi kaygılarının olduğunu anımsatarak, bu konuda şeffaf davranılmadığı ve savcılığın en ufak bir bilgiyi dahi paylaşmaktan imtina ettiğini belirtti.

'MUSUL'DAN ÖNCE ANTEP'TEKİ DAİŞ İLE MÜCADELE EDİLMELİ'

Türkiye'nin IŞİD'e karşı Musul'da mücadele etmeden önce Antep'teki IŞİD varlığı ile mücadele etmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Toğrul, "Burada önlem almayıp Cerablus'ta, Musul'da DAİŞ'e karşı mücadele ediyorum demek samimi de değil. Cerablus işgali bir şekilde DAİŞ'le uzlaşılarak yapılan bir işgaldir. ÖSO'yu oluşturan güçlerin de DAİŞ'ten pek bir farkı yok. Cerablus işgal edilirken, tek bir kurşun bile sıkılmadı" dedi.

'TÜM MAHALLELERDE IŞİD ÖRGÜTLENMESİ VAR'

IŞİD'in Antep'te varlığına ilişkin de önemli bilgilendirmelerde bulunan Toğrul, şunları söyledi:

"Antep'in tüm mahallerinde örgütlülükleri var. Sadece bir mahallede değil, kenttin tamamında örgütlülükleri var. Şu mahalle ya da bu mahalle tehlike altında demekten çok her mahallesi kentin tamamı tehlike altında."

Kaynak: Hayri Demir/DİHA