HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, dün akşam saatlerinde Adana'nın Aladağ ilçesinde 11 öğrenci ile bir kadın görevlinin hayatını kaybettiği, 22 öğrencinin de yaralandığı 'Tahsis Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda çıkan yangını Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.

 
"34 ortaöğretim öğrencisinin kaldığı yurtta, alt kattaki öğrencilerin kurtulduğu, üst katlara çıkanların hayatını kaybettiği de kamuoyuna yansıyan bilgiler arasında" denilen soru önergesinde, "Yaralanan çok sayıda öğrencinin pencerelerden atladığı ifade edilirken, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de yangın merdiveni kapısının içeriden kilitli olduğunu ve bu nedenle de çocukların çıkmayı başaramadığını ifade etmiştir" sözleri ifade edildi.
 
'YURT SÜLEYMANCILAR ADLI TARİKATA BAĞLI'
 
Yangın merdiveni anahtarının ise yaşamını yitiren yurt görevlisinde olduğu kaydedilen veriler arasında olduğu belirtilen önergede şunlar dile getirildi:
 
"Yine Adana Valisi, Adana Belediye Başkanı ve yetkililerce yangının nedeni, incelemeler devam etmekle beraber, trafodaki elektrik kontağı olarak dile getirilmektedir. Kamuoyunda devlete ait bir öğrenci yurdunun yıkılmasının akabinde kız öğrencilerin, Süleymancılar adlı bir tarikata ait bu yurda yerleştirildiği ifade edilmektedir. 54 istihdam kapasiteli yurtta 34 öğrenci kalmakta iken 3 katlı yurdun zeminin ahşap ve halı kaplı olması da yangının kısa sürede ilerlemesinin nedeni olarak belirtilmektedir. Yangın merdiveni kapısının kilitli olmasından ötürü kurtulma imkanı bulamayan üst kattaki öğrenciler yaşamını yitirirken alt kattaki öğrenciler pencerelerden atlayarak kurtulmuş ve hastaneye kaldırılmışlardır. Aladağ ve Adana Büyükşehir Belediyesi ile Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri yangına müdahale etmiş ancak yaşları 11 ile 14 arasında değişen 11 kız çocuğu ile bir yurt görevlisi yaşamını yitirirken 22 öğrenci de hastaneye kaldırılmıştır."
 
Yayın yasağına da dikkat çekilen önergede Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması talebiyle şu sorular yöneltildi:
 
'*Akşam saat 19.30’da çıkan yangından ne zaman haberdar oldunuz?
 
*On iki kişinin yaşamını yitirdiği büyük bir yangın neden internet ve teknolojinin tüm olanaklarına rağmen kamuoyuna geç yansıtılmıştır?
 
* Yangının çıkış nedenine ilişkin elde ettiğiniz bulgular ne aşamadadır? Yangının çıkış nedeni belirlenebilmiş midir?
 
* Yurtta çıkan yanığına ilişkin soruşturma başlatılmış mıdır?
 
* Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Orta Öğretim Kız Öğrenci Yurdunereye bağlıdır?
 
* Türkiye’deki öğrenci yurtlarının kaçı Yurt-Kur’a, kaçı MEB’e ve kaçı tarikatlara bağlıdır?
 
* Tarikatlar kendilerine bağlı yurtları hangi prosedüre göre açmaktadırlar?
 
* Tarikatlara bağlı yurtların hukuki dayanağı nedir?
 
* Devlet yurdunun yıkılarak öğrencilerin tarikatlara bağlı yurtlara yerleştirilme kararı hangi gerekçe ile alınmıştır?
 
* Yurtlarda barınan öğrencilerin sorumluluğu kime aittir?
 
* Özel öğrenci yurtları hangi kriterler gözetilerek açılmaktadır? Özel öğrenci yurtlarının açılışında barınma binalarına ilişkin denetimler ne şekilde yapılmaktadır?
 
* Bahse konu yurt için en son yapılan denetim tarihi nedir?
 
* Yurt yangınına dair yayın yasağı getirilme sebebi nedir? Yurt yangını haberlerinin kamuoyunda duyulması ve paylaşılması ne tür bir kaygı oluşturmaktadır? Yangına ilişkin vatandaşların tepki göstermesi hükümeti neden tedirgin etmiştir?
 
* Bahse konu yayın yasağının, hükümet politikalarınızın aksayan yanlarının halka aksettirilmek istenmemesi ile alakası var mıdır?
 
* Öğrenciler için uygun koşullarda yurt yapılması sorumluluğu kime aittir? Hükümetinizin öğrenciler için yeterli barınma imkânı sağlamama gerekçesi nedir?
 
* Öğrencilerin yaşam haklarının denetimden yoksun özelleştirilmiş, cemaatlere devredilmiş kurumların sorumluluğuna bırakılması hangi gerekçe ile alınmış kararların neticesidir?
 
* Bundan sonrası için öğrenci yurtlarının açılış ve denetimlerine ilişkin ne tür tedbirler alınacaktır? Hükümetiniz yeni yurt yapılması ve öğrencilerin güvenli koşullarda barınmalarını sağlamak adına gerekli adımları atacak mıdır?
 
(Kaynak: JİNHA)