HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Savaş konseptinin geçmişte de yürütüldüğü ifade edilen açıklamada, "Bölgede yaşananlar herhangi bir hukuki kavramla tanımlanamayacak düzeye ulaşmış durumdadır. Anti demokratik uygulamalar olmasına rağmen, olağanüstü halin ve sıkıyönetimin bile bir hukuku varken hatta savaşın bile bir hukuku, uyulması gereken kuralları varken, şu anda bölgede tüm hukuk devre dışı bırakılmıştır.

“Hiçbir yasal düzenlemeye dayanmadan ilan edilen sokağa çıkma yasakları altında insanlar tüm temel haklarından mahrum bırakılmaktadır" denildi.

'VAHŞETİN GÖRÜNÜR KILINMASI AKP'Yİ RAHATSIZ EDİYOR'

Açıklamada, Kürt halkının soykırım politikalarına karşı topyekûn bir direnişe geçtiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: "Biz Halkların Demokratik Partisi olarak, Kürt halkının öz yönetim talebini sahipleniyoruz.

“Bu talebi kanla boğmak isteyen AKP'ye karşı halkımızın yükselttiği direnişin yanındayız. Tüm parti örgütlerimiz gibi TBMM Grubumuz da bu direnişlerin yanındadır. HDP'nin halkın meşru direnişini sahiplenmesi ve orada yaşanan tüm vahşeti ve hukuksuzluğu görünür kılması AKP'yi rahatsız etmektedir. Buna bağlı olarak da, sokağa çıkma yasağı ilan edilen yerlerde bulunan milletvekillerimiz özel olarak hedef alınmaktadır.

“İlk önce milletvekillerimize karşı fiili müdahalelerle başlayan bu saldırılar, uygulanan darbe ve savaş konseptinin bir sonucu olarak artık farklı noktalara da uzanmaktadır. Milletvekillerimiz başta Başbakan olmak üzere hükümet üyeleri tarafından açıkça hedef gösterilmektedir.

“ 'Ev ev temizlenecek' diyerek bölgedeki katliamlara davetiye çıkaran Başbakan, şimdi de bizleri terör destekçisi ilan edip bizlere TBMM'de gerekli dersi vereceklerini söylüyor."

'ESEDULLAH TİMLERİ CEVABINI VEREMEYENLER TERÖRLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDEDİR'

Açıklamada, IŞİD, El Nusra ve Ehrar El Şam gibi terör örgütleriyle AKP'nin ilişkileri hatırlatılarak, şöyle devam edildi: "Bu terör örgütlerinin üyelerini ve Suriye ile Irak'ta uyguladığı yöntemleri halklarımıza karşı bizzat bu hükümet kullanmaktadır.

“Defalarca sorduk ama cevap alamadık. Esedullah Timleri kimdir sorusunun yanıtı kimlerin terörle işbirliği içinde olduğunun da yanıtıdır. Kendisine bağlı özel harekatçılar ve Esedullah Timi gibi paramiliter unsurlar halkın direnişi karşısında çaresiz kalınca devreye orduyu sokan ve tanklarla halkı bombalayan bir başbakan, bizi terör destekçisi ilan etmekte ve dokunulmazlıklar üzerinden bizi tehdit etmektedir."

'KATLİAMLARA GÖZ YUMANLAR KONU HDP'Lİ VEKİLLER OLUNCA HIZLI DAVRANIYOR'

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'ye ait evin aranması esnasında Encü'ye yönelik saldırıların hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Olay anından itibaren milletvekilimiz, iktidar güdümündeki havuz medyası tarafından hedef haline getirilmiştir.

“Sonrasında da iktidar partisinin mensupları da bu kampanyadaki yerini almıştır. Milletvekilimiz şahsında partimize ve diğer milletvekillerine bir mesaj verilmek istendiği aşikârdır. Biz bu mesajı daha önceki tüm siyasi soykırım operasyonlarından zaten biliyoruz. Adalet Bakanı ve Başbakan da, bu kampanyanın bir parçası olmuştur. Adalet Bakanı, yaptığı açıklama ile Sayın Encü hakkında bir fezleke gelmesi durumunda gerekeni yapacağını söylemiştir. Bölgede yaşanan tüm katliamlara, hukuksuzluklara göz yuman, bunlar hakkında tek bir işlem yapmayan Adalet Bakanı, söz konusu milletvekilimiz olunca çok hızlı davranmaktadır."

'MEŞRU DİRENİŞİN YANINDAYIZ'

Açıklamanın devamında, "AKP bu şekilde davranarak bizleri sindireceğini zannetmesin. Şu çok iyi bilinmektedir ki, hayat felsefesi 'yaşamak direnmektir' olan bizler asla tehditler ve şantajlar karısında sinmeyiz, boyun eğmeyiz. Bedeli ne olursa olsun halkımızın meşru taleplerinin sahiplenicisi olmaktan ve halkımızın meşru direnişinin yanında yer almaktan vazgeçmeyiz. Yaptığınız adaletsizliklerin hesabını sizden sormak için mücadele etmekten bir an geri durmayacağız" denildi.