Edirne Cezaevinde tutulan Abdullah Zeydan’ın daha önce aldığı ancak İstinaf Mahkemesinde bozulan cezasının ardından yapılan tekrar yargılamanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

HDP Diyarbakır İl Örgütünden yetkililer ile HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Dilek Öcalan, Nihat Akdoğan ve Ziya Pir’in takip ettiği ve 11 Ocak 2018 tarihine ertelenen duruşmanın ardından açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran şunları söyledi:

Bugün burada Abdullah Zeydan’ın şahsında bir amatör oyuna şahit olduk. Kendisinin de tanımlamasıyla bir kumpasın nasıl ilerlediğini hep beraber gözlemledik. Zeydan yaptığı konuşmalar ve yürüttüğü siyasi faaliyetlerden dolayı yargılanıyor. Bunun hukuki hiçbir tarafı olmadığını biliyoruz. Bugün mahkeme salonunda kendisine yöneltilen suçlamaların hepsine cevap verdi. Bununla ilgili olarak da bir takım delillerin toplanması için taleplerde bulundu ama biz biliyoruz ki karar mahkemelerin değil sarayların, siyasi iktidarın. Bu nedenle bütün talepler reddedildi. 

Aslında mahkemeler de Sarayın iktidarın aksine karar verilemeyeceğini veremeyeceklerini çok iyi biliyorlar. Zeydan’la ilgili bir linç politikası başlamıştı. 1 Kasım’a böyle gidildi. O günden bugüne o linç politikası ısıtılarak devam etti. Bugün mahkemenin tavrı da bunu açıkça ortaya koydu. 

AKP-MHP İTTİFAKINDAN TEK BİR MİLETVEKİLİNİN YARGILANDIĞINIZ GÖRDÜNÜZ MÜ? 

Neden her defasında sadece HDP milletvekilleri adliye koridorlarında? Bir defa olsun iktidar sıralarından ya da AKP-MHP ittifakından tek bir milletvekilinin yargılandığını gördünüz mü? Çünkü bizi yargı eliyle tasfiye etme planını ortaya koydular. Bugün izlediğiniz bir mahkeme değil bir siyasi partinin sözlerinin ve eylemlerinin suç olarak kabul edilmesi, bir siyasi partinin yargı yoluyla tasfiye edilme politikasıydı. 

Son süreçte bir suç daha icat edildi. Propaganda suçlamaları birleştirilip örgüt üyeliğine çevriliyor. Yani elmaları birleştirip armut çıkarmaya çalışıyorlar. Bugün örgüt üyeliği iddiasıyla savcılık mütalaa verdi. Duruşma da 11 Ocak’a ertelendi. 

Biz en nihayetinde daha önce bizi yargıladıklarını zannedenlerin nasıl yargılandıklarını daha önce gördük. Bugün bizi yargıladıklarını zannedenler tıpkı cemaatin ve bundan öncekileri yaşadıkları gibi tasfiye olacak ve işledikleri suçların hesabını verecekler. Biz o günlerin geleceğine inanıyoruz. Bu baskıların sonuç almayacağını bir kez daha ifade ediyoruz.

Kaynak: Demokrat Haber