Haziran ayında yapılacak genel seçimlere parti olarak girme kararı alan Halkların Demokratik Partisi (HDP), yüzde 10 seçim barajını aşmak için farklı kesimlerle görüşmelerini sürdürüyor. HDP’nin görüştüğü kesimlerden biri de Refah Partisi geleneğinden gelen ve “AK Parti küskünleri” olarak tanımlanan mütedeyyin kanat.

Burhan Ekinci'nin Al Jazeera'de yer alan haberine göre partinin Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, 23 Ocak'ta İstanbul Fatih semtinde bir otelin salonunda muhafazkar kesimlerle basına kapalı bir toplantı yaptı. Toplantıya Haliç-Der, Akıncılar Derneği, Ako-Der gibi derneklerin yanısıra, İhsan Eliaçık, Emine Uçak, Halil İbrahim Yenigün, Mehmet Şahin gibi isimlerle birlikte bireysel olarak katılanlar da oldu.

Al Jazeera'ye konuşan HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi yazar Hüda Kaya’ya göre, toplantı HDP’nin islami hassasiyeti yüksek kesimle kurumsal anlamda ilk buluşması. Kaya, bireysel olarak ise mütedeyyin kesimlerin zaten HDP’de olduğunu hatırlatıyor:
“İslami geleneğe sahip bir Müslüman kadın olarak, iki dönemdir HDP’nin MYK’sında, tüm çizgimle, referanslarımla kendimi ifade ediyorum. Bu manada HDP’nin İslami duyarlılığa sahip kesimlerle ilk buluşması değil. Bu kimlikte partimizde zaten arkadaşlarımız da var.”

Hüda Kaya, parti olarak bundan sonra da tüm çevrelerle olduğu gibi mütedeyyin çevrelerle buluşmalarının süreceğini belirtiyor. 'Saadet Partisi ile görüşmelerinin olup olmayacağıyla' ilgili sorumuza, “Kurumsal olarak böyle bir durum gündemde değil ama kişisel olarak zaten görüştüğümüz, konuştuğumuz arkadaşlarımızın geçmişte her birinin o gelenekten geldikleri malûm” yanıtını verdi.

EN AZ BİRKAÇ ADAY

Hüda Kaya, İslami duyarlılığı yüksek kesimlerin HDP'den milletvekili adayı olup olmayacakları ve temsiliyet düzeyleriyle ilgili olarak "Elbette olacak. Bu olmazsa olmazdır. Bir tane değil, en az birkaç tane aday olacaktır” dedi. İslami kesimlerin HDP’de eşit temsiliyet hakkına sahip olacağını belirten Kaya, “Bundan başkası düşünülemez. Bu ilkesel olarak HDP’nin öngördüğüdür” dedi:

“Gençlik, kadın, Aleviler, farklı inanç yapıları, İslami kesim dahil olmak üzere, Ermeniler, farklı etnik yapıya sahip halklar, hatta bağımsızlar da dahil olmak üzere eşit temsiliyeti ilkesel olarak hedefliyoruz. Sadece İslami kesimle ilgili bir kontenjan olacak diye bir şey yok. Tüm bölgelerde yerellerin hassasiyetleri gözetilerek en iyi şekilde temsil edilecektir.”

Kaya, eşit temsiliyetin partilerini daha da güçlendireceği düşüncesinde: “Partimizde, İslami kesimlere hitap eden dilin zayıf olduğu düşünülüyorsa bu noktada İslami çevrelere vazife düşüyor. Daha politik kararlar vererek sürece dahil olurlarsa temsiliyetleri de güçlendirilmiş olur. Bunu engelleyen bir pozisyon yok. İslami kimlikli tüm kadın ve erkeklere çağrıda bulunuyoruz. Temsiliyeti güçlendirme noktasında daha cesur karar vermeliler. Bazı endişeler ve çekinceler nedeniyle isimlerinin HDP ile yan yana olması noktasında endişe etmemeleri gerekiyor. İslami kimlikli arkadaşlarımızın bu noktada siyasete aktif müdahil olmasıyla bu temsiliyet daha da zenginleşecektir. Bu anlamda hiçbir engel yok aksine bu HDP’yi mutlu edecektir.”

'İKTİDARDAN RAHATSIZLAR'

Kaya’ya göre, İslami kesimde AK Parti iktidarının yaptıklarından dolayı rahatsız olan bir çevre ve taban var. Kaya, ancak bu kesimlerin mevkilerini, makamlarını ve mesleklerini kaybetmemek için sustuğunu savunuyor ve şöyle dedi: “Rahatsızlıklarınız içinizde kalmasın, aktifleştirelim. Siyasi kararlarımızla, adımlarımızla, söylemlerimizle üzerimize düşen vazifeyi yerine getirelim. Arkadaşlarım, partimizin her kademelerinde yerelden tutun milletvekili adaylığına kadar yer almaları için adım atmalı.” 

Söyleşinin tamamı için tıklayın