HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Acar Başaran, Avrupa İnsan Hakları Mahkmesi’nin (AİHM) Roboski Katliamı kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başaran, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni aklama kararı olarak tarihe geçecek olan bu kararla AİHM, Roboski Katliamı’nı hukuki açıdan yok sayarak adalete olan güveni sarsmıştır. AİHM’in 7 yıldır yaşanan tüm hukuksuzlukları görmezden gelmesi, 2 günlük gecikmeyi gerekçe göstermesi izahtan varestedir. Bu katliam yüreklerde bir yaradır; bu karar da yarayı yeniden kanatmıştır” dedi.

Ayşe Acar Başaran’ın açıklaması şu şekilde:

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Roboski’de TSK uçaklarının bombalaması sonucu çoğunluğu çocuk olan 34 kişinin katledilmesi nedeniyle yapılan başvuruyu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesi ile kabul edilemez buldu.

34 kişinin bombalanarak öldürüldüğü başvurunun ret gerekçesi olarak da dosya avukatlarının vekaletnamelerini süresi içerisinde sunmamasını gerekçe gösterdi. Mahkeme bu başvurucular için kabul edilemezlik kararı vermiş, ancak diğer başvurucular için inceleme yapma yükümlülüğünü dahi yerine getirmemiştir.

Tüm başvurucular için geçerli olmayan ve UYAP sisteminden ulaşılması mümkün olan iki eksik belgenin kabul edilmezlik kararına gerekçe yapılması hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hem de AİHM’in kendi içtihatları ile bağdaşmamaktadır.

Başvurucuların çoğu için AİHM’in elinde olmayan hiç bir bilgi ve belge söz konusu değildir. TSK uçaklarının bombalaması sonucu hayatını kaybedenlerin yaşam hakkına ilişkin bir kararda, dosya avukatının iki günlük gecikme gerekçesi olarak sunduğu sağlık raporunun dikkate alınmaması ve dosyanın esası ile ilgisi bulunmayan evrakın iki gün gecikmesini mahkemenin kararına gerekçe yapması AİHM tarihine bir utanç olarak yazılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni aklama kararı olarak tarihe geçecek olan bu kararla AİHM, Roboski Katliamı’nı hukuki açıdan yok sayarak adalete olan güveni sarsmıştır. AİHM’in 7 yıldır yaşanan tüm hukuksuzlukları görmezden gelmesi, 2 günlük gecikmeyi gerekçe göstermesi izahtan varestedir. Bu katliam yüreklerde bir yaradır; bu karar da yarayı yeniden kanatmıştır.

Ağır insan hakları mağdurlarının başvuracağı son hukuki merci olan AİHM’in bu kararı kabul edilemez. Nasıl Roboski Katliamı unutulmayacaksa, AİHM’in insan hakları hukukunu çiğneyen bu kararı da vicdanları hep sızlatacaktır. AİHM, siyasi otoritelerin ve devletlerin tahakkümünden çıkmalı ve kuruluş amacına, insan hakları hukukuna saygılı tutum almalıdır.

Demokrat Haber/Ankara