31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlere 5 ay gibi kısa bir süre kaldı. Kayyımla yönetilen belediyeleri geri almayı hedefleyen HDP seçim çalışmalarını hızlandırdı. Batı illerinde sol, sosyalist ve birçok bileşenle seçime hazırlanan HDP, Kürt illerinde de Kürdistani partiler ile güç birliğini sağlamak için görüşme halinde. HDP’nin hedefinde hem kayyımla yönetilen belediyeleri geri almak ve AKP’de olan belediyeleri kazanmak.

Remzi Budancir'in Artı Gerçek'te yer alan haberine göre Diyarbakır başta olmak üzere bir çok ilde çalışmalar yürüten HDP’nin temel hedefi geniş toplumsal mutabakat sağlamak.

Kayyımla yönetilen belediyeleri açık farkla geri alma hedefinde olan HDP, aday belirleme sürecinde yerelin sesine kulak verecek. HDP kulislerinden alınan bilgilere göre, yerel seçimde izlenecek strateji belirlendi. Kentlerde yapılacak çalışmaların programları ve sonuç analizleri yapıldı. Yerel seçimlere ilişkin saha çalışmalarına başlandı. HDP’liler aday belirleme sürecini, “Bu seçimde öncelik yerelde olacak. Bir iki istisna dışında, yerelin işaret ettiği aday gösterilecek” sözleri ile anlattı. Yerel seçimlere yerelin belirlediği adayla girme kararı ile halkın sürece dahil edilmesi ve belediye yönetimine katılımının sağlanması hedefleniyor.

SAHADA ‘ADAY KİM OLMALI’ ÇALIŞMASI

Bu çalışma kapsamında HDP Genel Merkezi bünyesinde oluşturulan ekipler saha çalışmalarını yürütüyor. Milletvekilleri dahil, görüşülen kişilere “Aday profili nasıl olmalı?” ve “Sizce aday kim olmalı?” soruları yöneltiliyor. HDP’nin amacı bu yöntemle geniş bir kesimin üzerinde uzlaşabileceği adayı belirmek.

HDP’de isimler ile ilgili bir gelişme yok. Ancak Diyarbakır için yoğun bir başvuru olduğu ifade ediliyor. Öte yandan HDP, 24 Haziran seçimlerinde KHK’lilerden ve kadınlardan adaylık için ücret almamıştı. Bu yaklaşımını sürdüreceğini belirten HDP’li yetkililer, 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde kadın, genç, engelliler ve KHK’lilerden adaylık ücreti alınmayacağını ifade etti.

KÜRT PARTİLERİ İLE İTTİFAK ARAYIŞI

Seçimde geniş bir kesimle güç birliği yapmayı hedefleyen HDP, Kürt kimlikli siyasi partilerle de görüşmeler yapıyor. Merak edilen konu ise yapılan görüşmelerde uzlaşı sağlanıp sağlanamayacağı. Kürt partileri ile yapılan görüşmede yer alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, görüşmelerin ve temasın hala devam ettiğini söyledi. Bu güne kadar yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini ifade eden Taşçıer, “Kürtlerin inkarı, hak gaspı devam ediyor. Kayyım politikası ile halkın iradesi ipotek altına alınmış durumda. Biz tepkide birleşmeliyiz. Buna karşı ortak duruş sergilemeliyiz. Tabi görüşmelerimiz var. Diyalogun olması önemli. Açık bir şekilde ifade edebilirim ki bu seçimlere birlikte girmeliyiz” dedi.