HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtulan, taşeron düzenlemesinin yer aldığı 696 KHK’ya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurtulan, “696 sayılı KHK, taşeron işçilere kadro sorununu çözmemiş, aksine yeni sorunlar, eşitsizlikler, adaletsizlikler ve haksızlıklar yaratmıştır. Bir milyonun üzerinde işçiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesi, ilgili kesimlerin görüşü alınmadan, Meclis’te görüşülmeden oldu bitti ile düzenlenmiştir” dedi.

Kurtulan’ın açıklaması şu şekilde:

Taşeron işçilere kadro konusu 24 Aralık 2017 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan 696 sayılı torba Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile düzenlendi. Bu KHK ile getirilen taşeron işçilere kadro düzenlemesi Anayasa’ya ve hukukun temel ilkelerine aykırıdır. 696 sayılı KHK, taşeron işçilere kadro sorununu çözmemiş, aksine yeni sorunlar, eşitsizlikler, adaletsizlikler ve haksızlıklar yaratmıştır.

696 sayılı KHK, çalışma hayatıyla ilgili olarak işçilerin aleyhine çok sayıda düzenleme içermektedir. İşçileri, kazanılmış haklardan feragat ettirerek bir belirsizliğe sürüklemektedir. Bir milyonun üzerinde işçiyi ilgilendiren taşeron düzenlemesi, ilgili kesimlerin görüşü alınmadan, Meclis’te görüşülmeden oldu bitti ile düzenlenmiştir. Taşeron sisteminin kaldırılması ve herkese güvenceli istihdam çağrılarımız ve emekçilerin beklentileri AKP iktidarı tarafından görmezden gelinmiştir.

 Yayınlanan KHK’ye karşıyız; çünkü

*Getirilen düzenleme eksiktir ve taşeron sorununu çözmeyecektir.

* Hem kapsamı hem de kadroya geçiş koşulları nedeniyle adil değildir, hakkaniyet ilkelerine aykırı bir düzenlemedir.

*Belediye, il özel idareleri, KİT’ler ve bazı özel bütçeli kuruluşlarda çalışan binlerce taşeron işçisi kapsam dışı bırakılmış, işçilerin büyük çoğunluğuna kamu işçisi kadrosu verilmemiştir.

*Kadro kapsamına alınan işçilere ise güvenlik soruşturması ve yazılı, sözlü sınav şartı getirilmiş; kadro için açılan davalar ile geçmişe yönelik hak ve alacaklardan feragat koşulu ve gelecekte dava açmama şartı dayatılmıştır. Ayrıca kadroya geçiş, mevcut hak ve ücretlerle yapılacaktır.

Yapılan düzenleme taşeron işçiye değil, AKP Hükümeti’ne fayda sağlamaktadır. OHAL KHK’si ile getirilen bu düzenlemede asıl hedeflenen; kadroya alınmayacak, sınavla elenecek, mağdur edilecek işçilerin hak aramasının önüne geçmektir. Bu durum kabul edilemez.

HDP olarak, bütün taşeron işçilere ayrımsız ve şartsız kadro verilmesini defalarca dile getirdik. Ancak iktidar, yaptığı düzenlemeyi kimseyle paylaşmadan, bakanlıkların kapalı kapıları ardında hazırlamış ve KHK ile dayatmıştır. Taşeron işçilerin gerek mücadele gerekse mahkeme yoluyla kazandıkları haklar gasp edilmiştir.

Bu düzenleme işçilerin ortak talebi değil tekçi iktidarın talebidir. Bundan derhal vazgeçilmeli ve tüm taşeron işçileri kapsayacak ayrımsız, şartsız ve koşulsuz bir düzenleme getirilmelidir. Tüm emekçileri ve demokrasi güçlerini taşeron işçilerin hak mücadelesi sürecine dâhil olmaya ve bu mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz.

Kaynak: Demokrat Haber