Meclis’te 62. hükümet programı görüşmelerinde HDP adına söz alan Grup Başkanvekili Buldan ile Mersin Milletvekili Kürkçü, programa destek vermeyeceklerini açıkladı.

Meclis Genel Kurulu’nda 62′inci hükümet programı üzerine görüşmeler başladı.

Halkların Demokratik Partisi Grubu adına söz olan HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü hükümet programına destek vermeyeceklerini açıkladı.

Hükümet programında 'Romanlar, Aleviler, Avrupa Birliği (AB), yeni anayasa, çözüm süreci, yargı, kadın' başlıkları konusunda köklü bir değişim ve dönüşümün esas hedef alınmadığını belirterek programa destek vermeyeceklerini ifade etti.

Buldan, yaptığı konuşmada, Türkiye halklarının demokrasi, özgürlük, adalet ve eşitlik talepleri dikkate alındığında hükümet programının ileri bir çizgiyi temsil etmediğini kaydederek şunları söyledi:

“Bugüne kadar parlamentoda bulunan bütün partiler tarafından bu sürecin sahiplenilmemesini büyük bir eksiklik olarak görmekteyiz.
Bugün Türkiye’nin hiçbir ilinde, ilçesinde, köyünde, kasabasında süreçten memnun olmayan kimse yoktur. Toplumu rahatlatan bu süreç, sadece Kürt halkı ve temsilcileriyle devlet arasında yapılan ve sadece Kürt halkını ilgilendiren bir konu da değildir.

Bu mesele Türkiye’nin demokratikleşmesi meselesidir. Bu nedenle de parlamentodaki bütün partiler bu konuya siyaset üstü bir anlayışla yaklaşmalıdır. Bir buçuk yıldır sürdürülen diyalog sürecinin bundan sonraki aşamada Türkiye’nin büyük barışına uygun olarak taraflar arası bir müzakereye dönüşmesi gerekir.

Bununla birlikte müzakere koşullarının oluşturulması, tarafların farklı toplumsal kesimlerle teması, müzakereyi izleyecek ve tıkanma noktalarında tavsiyede bulunabilecek üçüncü bir tarafın oluşması ve görüşmeleri kayıt altına alacak ve taraflara farklı ihtiyaçlarda destek sunabilecek bir sekretaryanın oluşması öncelikli beklentilerimiz arasındadır. Çözüm yasasının çıkması zemini güçlendirmiştir. Şimdi bu zemin üzerinden süreci kalıcı hale getirecek diğer adımların atılması gerekir.

Hükümet programının Türkiye’nin temel sorunlarına kalıcı ve köklü çözümler üretmediği açıkça görülmektedir. Bu program güven vermemektedir. Bu nedenle destek vermeyeceğimizi belirtiyoruz”