TOBB'un da içerisinde bulunduğu 13 kuruluşun, "Terörü protesto ve bayrak yürüyüşü" adı altında yaptığı çağrının toplumdaki kutuplaşmayı daha da derinleştireceği uyarısında bulunuldu.

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, bu girişimin Türkiye'ye zarar vereceğini söyledi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ise 6-7 Eylül olaylarının da bayrak asma dayatmasıyla başladığını hatırlatarak, sivil toplum örgütlerinin sorunların çözümü noktasında irade ortaya koymaları gerektiğini belirtti.

Sivil toplum kuruluşlarının görevinin toplumu ayrıştırmak değil tam aksine birleştirmek olduğuna dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, 17 Eylül için yapılan çağrının içerisinden geçilen süreçte toplumu daha da kutuplaştıracağına işaret etti. Bu girişimin Türkiye'ye zarar vereceği uyarısında bulunan Buldan, çağrının ülkenin içinde bulunduğu kaosu da derinleştireceğine vurgu yaptı.

Kuruluşların çatışmalı sürecin son bulması için rol ve misyon almaları gerektiğini ifade eden Buldan, "Halkların birliği ve bütünlüğünü sağlamak amacıyla görev almaları gerekir. O yüzden yapılan bu çağrının bu ülkeye çok şey kaybettirebileceğini düşünüyorum. Bu yüzden STÖ'lerin daha duyarlı olmaları ve sorumluluklarının farklı bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla böyle bir çağrının Türkiye'de içerisinde bulunan durumun da derinleştireceği konusunda da kaygılarımız var" diye konuştu.

YANGINA BENZİN DÖKMEK

HDP İstanbul Milletveki Garo Paylan ise Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin özgür iradeleri ile hareket etmediğini savunarak, "Yaşananlar yaratılan iklimin STÖ'lere de talimatla yaptırmanın tezahürleridir. Bu tür hamlelerin geçmişte birçok örnekleri yaşandı. Ama çözüme katkı olmadı ve yangına benzin dökmekten başka bir işe yaramadı" hatırlatmasında bulundu.

Paylan, Türkiye'de var olan siyasal sorunların siyasal adımlarla çözülebileceğini, dolayısıyla sivil toplum örgütlerinin de bu sorunların çözümünde öneriler ortaya koymaları gerektiğini ancak bunun dışındaki her türlü dayatmanın da sorunları daha da derinleştireceği uyarısında bulunarak, STÖ'lerin de bu yönlü irade ortaya koymaları gerektiğini söyledi.

"Tek taraflı olarak 'teröre lanet okuyarak' sorunlar çözülemez" diyen Paylan, STÖ'lerin bu tavırlarının da var olan yangının söndürmeyeceği daha da körükleyeceği uyarısını yaptı.

6-7 Eylül olaylarının da bayrak asma dayatmasıyla başladığını hatırlatan Paylan, "Ülkede kangrene dönüşmüş ve siyasi çözüm bekleyen sorunlarımız var. Bu dün oluşmuş bir sorun değil ve bunların çözümü ancak siyasi adımlarla olabilir. Siyasi adımların önünü açabilecek olan STÖ'lerin yol gösterici olmalarıdır. Bayrak hepimizin bayrağıdır. Ancak şoven ve ırkçı gösterilerde kullanılması durumunda bu ancak mevcut yangının büyümesinden başka bir şeye yol açmaz. 1955'te Rumlara karşı bayrak kullanıldı. Sanki bu ülkenin düşmanıymış gibi. Yine 7-8 ve 9 Eylül'de partimize dönük gerçekleşen saldırılarda da bayraklar kullanıldı. O bayraklar sanki o insanların bayrağı değilmiş gibi. Bu açıdan çözüm tarafından saf tutmak gerekir" diye konuştu. (DİHA)