Halkların Demokratik Kongresi (HDK) heyeti, “Çözüm için müzakere, barış için eşitlik” şiarıyla gerçekleştirdiği Karadeniz gezisine bugün başladı.

Kürt sorununda demokratik çözüm ve barış talebini anlatmak üzere Karadeniz turuna çıkan HDK heyeti, ziyaretine Çorum'dan başladı.

Ankara’dan yola çıkan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Halkların Demokratik Partisi Eş Başkanı Fatma Gök ve HDK Yürütme Kurulu üyeleri Çorum’da karanfillerle karşılandı. Heyette olması beklenen BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise yarın Karadeniz temaslarına katılacak.

ÇORUM  VALİSİ: DESTEKLİYORUZ

100 kişilik bir kitle tarafından karşılanan heyet öncelikle Çorum Valisi Sabri Başkoyun’la görüştü. Vali Başkoyun barış sürecini desteklediğini ve takdir ettiğini belirtti. Vali Başkoyun "Bu nedenle heyetten gelen ziyaret talebini tereddütsüz kabul ettik" dedi.

'ZİYARETİMİZ GÜZEL BAŞLADI'

40 dakikalık görüşme sonrasında açıklama yapan Ertuğrul Kürkçü, heyetinin amacını anlattıklarını, Çorum'un yerel sorunları üzerine bilgi aldıklarını söyledi. HDK'nin müzakere sürecinin olumlu sonuçlanması için Karadeniz'in birçok noktasında çalışma yürüttüğünü, heyetin ziyaretinin de bu çalışmalardan biri olduğunu söyleyen Kürkçü, şöyle konuştu: "Ziyaretimize vilayetten başladık. Devletin yaklaşımını test etmek açısından iyi oldu. Testin sonucu olumlu. Ziyaretimiz güzel başladı" dedi.

TÜZEL: BU GEZİ BARIŞ VE EŞİTLİK MÜCADELESİNE HİZMET EDECEK

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum şubesi ve Çorum Alevi Kültür Merkezinde yapılan basın açıklamasında ise barış konuşuldu.

İstanbul Milltvekili Levent Tüzel yaptığı açıklamada "Biliyorum ki bu gezi halkların barış eşitlik demokrasi mücadelesine hizmet edecektir" dedi.

TUNCEL: ÇÖZÜM İÇİN BURADAYIZ

BDP İstanbul Milletvekili ve HDK Yürütme Kurulu Üyesi Sebahat Tuncel ise, gezi ile HDK’yi halka tanıtmak istediklerini ve demokrasiyi tartışmak istediklerini aktardı. Tuncel, Türkiye’nin iki temel sorunu olduğunu bunlardan birinin inanç diğerininse barış olduğunu söyledi.

Tuncel "Başbakan bu süreci ‘çözüm’ süreci olarak tanımladı. Evet biz de çözüm süreci olmasını istiyoruz. İşte biz Çorum halkı ile bu süreci tartışmak için buradayız" dedi.

KÜRKÇÜ: EZİLENLERİN VEKİLLERİ EZİLEN ALAEVİLERİN DERGAHINDA AĞIRLANIYOR

BDP Mersin Milletvekili ve HDK Yürütme Kurulu Üyesi Ertuğrul Kürkçü, "Ezilenlerin halinden ezilenler anlıyor. Ezilenlerin vekilleri ezilen Alevilerin dergahında ağırlanıyor" dedi

Kürkçü, "Bu herhangi bir kavme, inanca değil, tüm özgürlük arayanlara ve isteyenlere ait bir proje. Nasıl siz bugün bizim ev sahibimizsiniz, HDK de sizin evinizdir" dedi. Kürkçü, kendilerini Karadeniz halkından saydıklarını ve Karadeniz’in Türkiye devrimcilerine ev sahipliği yaptığını aktardı.

YENİ ACILAR YAŞANMASIN

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan HDK heyetine "Çorum’dan şehit ailelerine dair söyleyeceğiniz bir şey var mı?" diye soruldu. Sebahat Tuncel ise, "Sanırım bunlara verilecek en güzel yanıt, barışa destekte bulunmalarını istemektir. Acılarını dindiremeyiz fakat yeni acıların yaşanmaması için savaşın bitmesi şart" yanıtını verdi.

TRABZON HDK: ONLAR BUGÜN DEĞİL, HER ZAMAN ZİYARETE GELECEKLERDİR

Bu arada Trabzon HDK İl Temsilciliği, medyanın HDK heyetinin Karadeniz ziyaretini görmediğini belirttiği bir açıklama yayınladı. Açıklamada, "Bu ayıbı unutmayacağız barış söylemini daha da yükselteceğiz.Siz salonlarınızı kapatsanız da biz en iyi şekilde milletvekillerini ağırlayacağız. Onlar bugün değil her zaman bölgeye ziyarete geleceklerdir," denildi. (EVRENSEL/ANF)