Sinop’ta yaşanan gerginliğin ardından Halkların Demokratik Kongresi heyeti ve BDP’li milletvekillerinin gittiği Samsun’da da olaylar çıktı.

BDP'lilerin gideceği bina önünde toplanan kalabalık grup, taş atarak camları kırdı. Polis ekipleri, gruba biber gazıyla müdahale etti. BDP heyeti, olaylardan sonra Trabzon ziyaretini iptal etti.

Sayıları 2 bine yaklaşan kalabalık içindeki bazı gruplar binaya girmek istedi, yine taş atanlar oldu. Polisler de biber gazı ve tazyikli su sıkarak göstericilere yine müdahalede bulundu. Gazi Caddesi araç trafiğine kapatılırken, atılan taşlardan caddedeki birçok işyeri zarar gördü. Camları kırılıp işyerleri hasar gören esnaf ise kepenklerini kapatıp bölgeden ayrıldı.

Savaş alanına dönen caddede atılan biber gazları nedeniyle her yeri duman kapladı. Bölge sakinlerinin de biber gazı ve atılan taşlardan etkilenmemek korkuyla uzaklaştığı görüldü.

BDP’li vekillerin ziyaret etmeyi planladığı 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği’nin de bulunduğu binanın önünde toplanan yaklaşık 2000 kişilik grup ile onlara engel olmak isteyen polisler karşı karşıya geldi.

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı derneğin yanı sıra TKP, Halk Evleri ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin il teşkilatlarının da bulunduğu binaya girmek isteyen kalabalığa polisler biber gazı sıkarak müdahale etti.

Göstericiler bu sırada taş atarak binanın camlarını kırdı. Bunun üzerine binanın çatısına çıkanlar da aşağıdaki saldırgan gruba gelen taşları attı.

Polis, binaya girerek TKP tabelasına bayrak asan kişileri güçlükle dışarı çıkardı.

Çevreden ayrılmamakta ısrar eden göstericiler sloganlar atarak saldırganlıklarını sürdürdü.

2'Sİ POLİS 12 KİŞİ YARALANDI

Atılan taşlar nedeniyle 10 kişi ile 2 polis memuru yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Ayrıca polisin olaylara karışan çok sayıda kişiyi de gözaltına aldığı kaydedildi.

BDP heyetinin bulunduğu merkez Atakum İlçesi'ndeki Omtel Otel'in önünde de olaylar çıktı. Yaklaşık 30 kişilik grup, sloganlar atarak otele girmek istedi. Ancak gruptakiler, polis engeliyle karşılaştı. Otelin karşısında bulunan tepeye çıkan gruba, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulundu.

ÖNDER: PROGRAMI İPTAL ETTİK, ANKARA'YA DÖNÜYORUZ

Grubun dağıtılmasının ardından otelden çıkan BDP heyetini, polis yetkilileri uyardı. Yaklaşık 10 dakika daha güvenliğin sağlanması için bekleyen BDP milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Biz barışı dillendirmeye geldik. Bu irademizi sürdürüyoruz. Karadeniz turumuzu sürdürmeyi planlıyorduk. Ancak aramızda yaptığımız toplantıda Ordu, Giresun ve Trabzon ziyaretlerimizi iptal ettik. Programımıza devam etmeyeceğiz ve bugün akşam saatlerinde Ankara'ya döneceğiz" dedi.