Halkların Demokratik Kongresi (HDK), koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle risk altında olan cezaevlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Fransa, İran, ABD, Bahreyn, İngiltere, Galler, Endonezya ve Myanmar gibi ülkelerde salgın nedeniyle tutukluların tahliye edildiği hatırlatılarak, Türkiye’nin hayata geçirdiği infaz yasasıyla tutuklular arasında ayrımcılık yaptığı ifade edildi.

AYM'YE 'TARAFSIZLIK' ÇAĞRISI

Toplumun tepkisine rağmen infaz düzenlemesinin Meclis'ten geçirildiğine dikkat çekilen açıklamada, siyasi tutukluların kapsam dışı bırakıldığı ve "kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, göçmen kaçakçılığı, zimmet, rüşvet, dolandırıcılık, nefret ve ayrımcılık, ihaleye fesat karıştırma, çocuk kaçırma" suçlardan hükümlü olanların serbest bırakıldığı bildirildi.

İnfaz düzenlemesiyle hak ve özgürlüklerin sınırlandırıldığı, eşitlik ilkesinin ihlal edildiği vurgulanan açıklamada, “Türkiye hapishanelerinde koronavirüs salgınının yayılmasını engellemek için gerekli sosyal mesafenin uygulanması imkansız denecek kadar zordur. Tutuklulara salgınla mücadelede temel olan hijyen malzemeleri ise verilmemektedir” denildi.

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) söz konusu düzenlemeye ilişkin yapılan başvuruları ivedilikle karara bağlaması istenerek, "tarafsızlık" çağrısı yapılırken, Uluslararası insan hakları örgütlerine de, ayrımcı ve eşitlik ilkesine aykırı olan düzenlemeye karşı çıkması ses vermesi çağrısı yapılan açıklamada, dayanışmanın hayati önem taşıdığına vurgu yapıldı.

Açıklamanın devamında, Türkiye’nin taraf olduğu tüm uluslararası ve insan hakları sözleşmeleri anımsatılarak, tutukluların tahliye edilmesi istendi.

Kaynak:Mezopotamya Ajansı