Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 1915 Ermeni Soykırımı’nın 101. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Açıklamada, İttihat ve Terakki'nin tenkil ve inkar siyasetinin izinin sürülmeye devam edildiği belirtilerek, şöyle devam edildi:

"Bu insanlık suçu karşısında yapılması gerekenlerin başında Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet'in kuruluşunda gerçekleştirilen soykırım, tehcir, mübadeleleri lanetlemek, hakikatlerle yüzleşmek ve özür dilemek geliyor. Bu aynı zamanda toplumsal barışın inşası, vicdan ve adalet duygularının gelişmesi için doğru bir başlangıç olacaktır. Acıları paylaşarak demokratik bir geleceği birlikte kurabilmek Türkiye halklarının barış ve eşit yurttaşlık ilişkisi içinde bir arada yaşayabilmesinin de yoludur."

Soykırımın yalnızca Osmanlı mirası olmadığının, Cumhuriyet gerçeğinin de bir parçası olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Ermeni Soykırımıyla yüzleşilmemesinin en önemli sonuçlarından biri Türk Devleti'nin soykırım müktesebatını 'kamu güvenliği' ve 'yurt savunması' diye meşrulaştırması, Kürt ve Alevi halklarına karşı kıyımlarda hortlatmasıdır. Bugün Sur, Cizre, Silopi, Nusaybin'de Kürt halkına karşı uygulanan 'çöktürme harekatı' Dersim 1937 Kızılbaş soykırımının bir uzantısından başka bir şey değildir" denildi.

‘KAMUSAL ALANLAR İADE VE RESTORE EDİLMELİ'

1915 Soykırımı'nın 101. yılına girerken Anadolu'da yaşasın yaşamasın tüm Ermenilerle barışmak için ilk yapılması gerekenler arasında, tek taraflı kapatılan Türkiye-Ermenistan sınırının koşulsuz açılması gerektiğinin altının çizildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kökenleri bu topraklarda olan Diaspora Ermeni ve Süryanilerine yurttaşlık haklarının verilmesi; fişlemelerin, soy kodlamalarının son bulması, ders kitaplarındaki nefret söylemlerinin temizlenmesi; soykırım mağdurlarına tazminat verilmesi; Süryani halkının da Lozan Anlaşması kapsamındaki 'Azınlık Hakları'ndan yararlandırılması; Ermeni ve Süryani halklarının okul, kilise gibi kamusal alanlarının iade ve restore edilmesi gelir."

'HALKLARIMIZI BİR ARAYA GELMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

HDK'nin katliama uğrayan tüm halkların acılarını paylaştığının ifade edildiği açıklamada, "101. yılında Ermeni ve Süryani Soykırımının insanlık suçu olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. Bu trajedi sırasında yaşamını yitirenlerin hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu topraklarda halklarımıza dayatılan tüm katliam girişimlerine karşı halklarımızı bir araya gelmeye, birbirini anlamaya ve acılarına ortak olmaya çağırıyoruz" denildi.