Halkların Demokratik Kongresi Kadın Meclisireferandumda tavırlarının ne olacağını açıkladı.

Kadın Meclisi tarafındanyapılan açıklamada, "Tek adam rejimine mecbur değiliz" denildi.

Açıklamada, "Biz kadınlar, barışın ve demokrasinin inşa edilmesi, özgürlük alanlarımızı genişletecek bir toplumsal dönüşümün sağlanması için mücadele ediyor ve referandumda Hayır diyoruz" ifadelerine yer verildi.

HDK Kadın Meclisi'nin açıklamasının bir bölümü şöyle:

"Genç kadınların, çocukların özgür, sorgulayabilen bir eğitim sistemiyle yetişmesini istiyor, eğitimle biat kültürünün geliştirilmesine, cinsiyetçi eğitim sistemine HAYIR diyoruz!

Kutuplaştırılmaya mecbur değiliz. Erkek-Devlet aklının ürünü olan, bu anayasa önerisi ile toplum, yine bir kamplaşmaya ve toplumsal kesimleri karşı karşıya getiren çatışmacı, düşmanlaştırıcı bir ortama itilmektedir. Biz kadınlar, barışın ve demokrasinin inşa edilmesi, özgürlük alanlarımızı genişletecek bir toplumsal dönüşümün sağlanması için mücadele ediyor ve referandumda HAYIR diyoruz!

Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün, yeniden başlayan savaşın, Suriye’de sınır ötesinde süren savaşın, yükselen militarizmin kadınların hayatında onarılmaz yaralar açtığını görüyor, tek adam iktidarını kalıcılaştırmak için savaş politikalarını süreklileştirenlerin başkanlığına ve daimi diktatörlüğüne HAYIR diyoruz…

OHAL’e MECBUR DEĞİLİZ...

Yapılmak istenen, OHAL gerekçe gösterilerek, toplumun demokrasi talebini engellemek ve demokrasiden yoksun yeni bir sistemin kurulması girişimidir. Bu sistem, bu topraklarda verilen demokrasi ve özgürlük mücadelelerini, kazanımlarını yok sayarak toplumdan yükselen seslere kulaklarını tıkamış bir tavırla gerçekleştirilmek istenmektedir.

Böyle bir ortamda yapılacak referandumun şaibeli olacağını, adil bir seçim ortamı oluşturulmadan bu anayasanın meşruiyetinin olmayacağını biliyoruz. Mevcut anayasal sistem içerisinde baskı altına alınan biz kadınlar, keyfi uygulamaların hüküm sürdüğü, kadınlara hiç bir özgürlük alanı açmayan, kadınların mücadele taleplerini, farklı siyasi ve toplumsal talepleri yansıtmayan, yok sayan bu referanduma HAYIR diyoruz.

Biliyoruz ki kadınların, farklı toplumsal kesimlerin, mücadelesi ve kazanımlarının olmadığı, bir yasal dönüşüm toplumsal güvence değil, bir yok ediş yasası olur! Sömürü ve baskı üzerine inşa edilmiş bu sistemin değiştirilerek, kadınları ve toplumun tamamını daha fazla sömüren ve baskı altına alan bir hale getirilmesini kabul etmiyoruz!

Şimdi bütün siyasal kazanımlarımızı, sokaklardaki seslerimizi, direnişimizin gücünü kırmaya hazırlanan erkek devletin, faşizmi kurumsallaştırmak için önümüze getirdiği referandumda HAYIR diyoruz! Barış içinde, Eşit, Şiddetsiz ve Sömürüsüz bir yaşam için HAYIR diyoruz!"