Anayasa teklifinin referanduma gitmesi durumunda "Hayır" diyeceklerini belirten HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, teklifin Türkiye'nin barışına, demokrasisine ve ekonomisine katkı sunacak bir teklif olmadığını söyledi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis'te günlerdir devam eden Anayasa değişikliği görüşmelerini değerlendirdi.

Türkiye'de mevcut olan tüm siyasi parti ve STK'ların yer aldığı ve uzlaştığı bir anayasa taslağı oluşturulması gerektiğini söyleyen Koçyiğit, OHAL içerisinde toplumsal uzlaşmayı gerektiren anayasa yapılamayacağının altını çizdi.

 'HDP'Lİ VEKİLLER REHİN TUTULUYOR'

HDP'nin Eş Başkanlarının da arasında olduğu 12 Milletvekilinin tutuklu olduğunu hatırlatan Koçyiğit, "HDP milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıllarak cezaevlerinede rehin olarak tutuluyor. Yine aynı şekilde özellikle güvenlik güçleri üzerinden HDP'li vekiller darp ediliyor, hakaretlere maruz bırakılıyor. Bunlarda yine Türkiye'nin mevcut anayasasına aykırı bir şekilde yapılıyor" dedi.

AK Parti ve MHP'nin mevcut anayasasına göre Cumhurbaşkan'ının Yasama, Yürütme ve Yargı üyerinin tamamını atayacağını işaret eden Koçyiğit, demokrasiden çok uzak bir süreç içerisinde olunduğunu ve bu sistem sayesinde demokrasinin olmazsa olmazı olan bütün temel ilkelerin delindiğini söyledi.Koçyiğit "Tabiki bunun adı tek adam rejimidir" dedi. 

Anayasa taslağının halka gelmesi durumunda "Hayır" diyeceklerini söyleyen Koçyiğit, "Tüm bileşenlerimizle bunu tartıştık ve gerek başkanlık sistemi olsun gerek partili cumhurbaşkanlığı biz bu tek adam rejimlerine hayır diyeceğiz" diye konuştu.

Ayrıca toplumun tüm kesimlerine inerek "Hayır" deme nedenlerini açıklayacaklarını ve toplumuda bu noktada bilgilendireceklerinin altını çizen Koçyiğit, şunları söyledi:

"Hayır kampanyasını yürüteceğiz. Özgürlüklerdeki kısıtlamaları, ekonomide yaşanan krizini bir bütün olarak Türkiye'nin yönetilemediğini topluma anlatacağız. Mahalle mahalle, ev ev gezeceğiz ve toplumun tüm kesimlerine bunu anlatacağız." Referanduma gelmesi durumunda toplumun "Hayır" diyeceği noktasında umutlu olduğunu vurgulayan Koçyiğit, "Yeter ki bütün demokrasi, barış ve emek güçleri yan yana gelelim. Bizler, karanlığı çağıranlardan daha fazlayız. Yürüttüğümüz kavgamızda hakılıyız, yeter ki kavgamızı sürdürelim" diye konuştu.