Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 1971 Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idam edilişlerinin yıldönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

12 Mart askeri darbecilerinin bugünkü darbeciler gibi yasaları ve evrensel hukuk kurallarını hiçe sayarak askeri mahkeme kararıyla Üç Fidan'ı darağacına gönderdiklerinin hatırlatıldığı açıklamada, "Aradan 45 yıl geçmesine karşın gençliğin ve ezilen halklarımızın yüreğinde ve bilincinde yaşamaya devam ediyorlar" denildi. 

O gün 3 fidanın idamı için el kaldıranların bugün Kürt halkına karşı karşı aynı tutumu sergilemeye devam edildiğini belirtilen açıklamada, "Denizlerin idamı 12 Mart koşulları altında gelişen devrimci hareketi ezmek ve iradesini kırarak teslim alma amaçlıydı. Tıpkı bugünkü gibi başta Kürt halkı olmak üzere ezilenlerin mücadelesini ezmek, gözdağı vermek ve intikam için idam sehpasına gönderdiler. Denizler her 6 Mayıs'ta yeniden doğuyorlar. Doğanın her uyanışı, her Hıdırellez, Türkiye halklarının hafızasında bu yiğit devrimcilerin anısını yeniden yeniden diriltiyor" ifadelerine yer verildi. 

Denizlerin Kürt ve Türk halklarının kardeşçe, eşit koşullarda birlikte yaşama iradesinin ve halkların kardeşliğinin de sembolü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "İdam sehpasına giderken bu düşüncelerini yüksek sesle dile getirmiş olmaları Zap'ta kurdukları halkların kardeşliği köprüsünü son nefesine kadar canlı, somut bir gerçeklik olarak geleceğe bıraktılar. Denizlerin dar ulusal kalıplara sığmayan atılımı onları sonraki kuşaklara, yalnızca batının devrimci hareketlerine değil, Kürdistan’ın özgürlükçü gençliğine de bağlıyor. Onlar, aramızdan ayrıldıkları günden beri yalnızca bir siyasi tutumun değil aynı zamanda bir ahlaki tavrın da örneği olarak binlerce gence yol göstermeye devam ediyor. Özgürlüğe giden bir yol arayan herkes 45 yıl sonra da Deniz’in haykırışına kulak kabartmayı, Yusuf ve Hüseyin’in ayak izlerini takip etmeyi sürdürüyor" diye belirtilerek Denizlerin mücadelesine sahip çıkıldığı belirtildi.