Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eş sözcüleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, yaklaşan 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi HDK'nin tavrını ve programını HDK İstanbul bürosunda yaptıkları basın toplantısı ile açıkladı.

Toplantıda ilk olarak HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü söz aldı. İstanbul'da son 3 yıldır Taksim Meydanı'nın işçilere ve halklara yasaklanmasından kaynaklı 1 Mayıslar'ın sıkıntılarla geçtiğini belirten Kürkçü, hükümetin ve İstanbul Valiliği'nin herhangi bir makul gerekçe göstermeden Taksim'i sendikaların ve emek örgütlerinin ortak kutlamalarına kapattığını söyledi. Kürkçü, Hükümetin ve İstanbul Valiliği'nin tavrını "Bu yasaklamayı bir vatan savunması gibi ele alarak Taksim'i kendi halkından korumak üzere kabul edilmesi imkansız, akla sığmaz bir güvenlik uygulaması gerçekleştiriyor" ifadeleri ile eleştirdi.

'1 MAYIS'I KUTLAMA YERİ TAKSİM'DİR'

HDK'nin bu yıl da sadece 1 Mayıs günü değil tüm Türkiye'de 1 Mayıs haftası boyunca sokağa çıkacak işçiler, sendikalar ve meslek örgütleriyle olacağını ifade eden Kürkçü, bu kararlılıklarını 1 Mayıs gününe kadar da sendika ve meslek odaları ile birlikte sürdüreceklerini ve 1 Mayıs günü de İstanbul'da Taksim Meydanı'nda olacaklarını söyledi. "1 Mayıs'ın kutlanma yeri Taksimdir" diyen Kürkçü, hükümetin Taksim alanını suni yollarla engelleme çabasının ise "gülünç" olacağını söyledi.

İstanbul Valiliği'nin mitingler için gösterdiği ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dizayn edildiğini söylediği Kartal ve Yenikapı alanlarının ilgilerini çekmediklerini dile getiren Kürkçü, "Taksim bizim için önemli. Burası işçi sınıfının en büyük kavgaları ile ün salmış ve adlanmış bir alan. Halk arasında buranın adı 1 Mayıs alanı. Bu alanın herhangi bir anlaşılır gerekçesi olmaksızın 1 Mayıs'a kapatılmasını kabul edilebilir olarak görmüyoruz. Hükümet ve Erdoğan, Taksim'i diktatörlüğünün bir nişanesi olarak yeniden dizayn etmek istiyor toplumun hafızasından devrimci Taksim algısını silmek istiyor" diye konuştu.

'İŞÇİLER NEREDEYSE HDK ORADA OLACAK'


Kürkçü'nün ardından söz alan HDK Eş Sözcüsü Sabahat Tuncel de konuşmasına Enfal katliamında yaşamını yitirenleri anarak ve katliamı lanetleyerek başladı. Konuşmasında Êzildilerin Çerşama Sor bayramını da kutlayan Tuncel, HDK'nin kuruluşundaki temel eksenlerden birisinin emek özgürlüğü olduğunu vurguladı ve 1 Mayıs haftası boyunca işçilerle birlikte tüm Türkiye'de sokaklarda olacaklarını söyledi. İşçilere dayatılan esnek güvencesiz çalışma koşullarına, taşeronlaşma politikalarına değinen ve 1 Mayıs'ta hükümetin tüm bu kölelik koşullarını ifade eden politikalarına karşı işçilerin taleplerinin yanında olacaklarını ifade eden Tuncel, "HDK olarak tüm bileşenlerimizle birlikte işçi sınıfının yanında sokakta olacağız" dedi.

Taksim'in işçi sınıfı açısında tarihi bir anlamı olduğuna dikkat çeken Tuncel, bu sebeple hükümeti ve valiliği Taksim'i işçilere kapatma kararından vazgeçmeye çağırdı.

Tuncel, "Taksim sadece Taksim Meydanı değildir. Taksim işçi sınıfı açısından bir tarihtir. Hükümeti bu yıl bu hakka saygı duymaya ve Taksim'i açmaya davet ediyoruz. Sendikaların yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. İçişleri Bakanlığı'na Valiliğe şimdiden çağrımız 'Gelin 1 Mayıs'ı bayram havasında kutlayalım'. Gerçekten sorunsuz, bariyerler olmadan şölen tadında kutlamak istiyoruz. İşçiler nerede bayram kutluyorsa HDK orada olacak destek verecek" diye konuştu.