Mardin'in Nusaybin ilçesini ziyaret eden ve aralarında Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik İslam Kongresi (DİK), Emek ve Demokrasi Bloğu bileşenleri, KESK, DİSK, TMMOB, TBB ve DİAY-DER gibi birçok sivil kuruluşun bulunduğu heyet, ilçede temaslarda bulundu.

İlk olarak Nusaybin Belediyesi'ni ziyaret eden heyet, belediyede kısa bir görüşme gerçekleştirdikten sonra ilçe esnafını gezdi.

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, yaptıkları incelemeler sonucunda gözlemlerini kamuoyuyla paylaştı.

'DARBE SÜRECİ 15 TEMMUZ'DAN ÇOK ÖNCE BURADA PLANLANDI'

Nusaybin'de yaşatılan harabenin sadece devlet güvenlik güçleri tarafından yapılmadığını belirten Dicle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, "Taş üstünde taş, baş üstünde baş bırakmayın" sözlerini hatırlattı.

Onların verdiği talimatla bu yıkımın gerçekleştiğini vurgulayan Dicle, "Aslında bu 15 Temmuz'daki askeri darbe girişiminin ön yoklamaları Kürdistan bir laboratuar gibi kullanılarak yapıldı. Bu darbe süreci 15 Temmuz'dan çok önce burada planlandı. Askerler burada denedi ve 15 Temmuz gecesi darbe Ankara'da gerçekleştirildi. Amed'ten kalkan savaş uçaklarının gidip Ankara'yı bombalaması bunun ön hazırlığının bir örneğiydi. Aynısı Cizre'de, Yüksekova'da, Sur'da yapıldı. Şimdi darbe karşıtı gibi görünenler, hükümet ve Cumhurbaşkanı dahil aslında ortak bir planın parçalarıydı" diye konuştu.

'ŞU AN TEMEL İHTİYAÇ BARINMA'

Nusaybin'i terk etmeyen halkın, yaşadığı barınma sorununun çözülmesi için konteynır veya prefabrik evlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Dicle, 6 yasaklı mahalle içerisinde 1500 evin sağlam olduğu bilgisinin verildiğini ve diğer 9 mahallede ise halkın çoğunluğunun evlerine döndüğünü söyledi.

Dicle, şöyle devam etti: "Şu an temel ihtiyaç barınma sorunudur. Bu nedenle bu ablukanın kaldırılıp, gerekli heyetlerin bu mahallelere girip açıkça incelemeler yapması gerekmektedir. Sağlam kalan binalarımıza insanlarımızın yerleşmesini talep ediyoruz. Buraya geri dönen yurttaşlarımızın ve göç ettikleri yerlerde olan Nusaybin'li halkımızın barınma sorununu çözmek için ya bir konteynır sistemi ya da prefabrik evler yapılması gerekmektedir. Diğer bir konu 4 mezarlığın 3'ü şuanda tel örgülerin arkasındadır. Bizim geleneğimiz olan, Cuma günleri mezarlık ziyaretlerinin yapılması da engelleniyor."

'HERKESİN NUSAYBİN'E DESTEK VERMESİ GEREKİYOR'

Son olarak Nusaybin Belediyesi bünyesinde Rojava Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin başlatmış olduğu "Kardeş Aile" kampanyasına destek çağrısında bulunan Dicle, "Sadece Avrupa'dan değil, hem demokratik toplumlarımız hem de halkımızın buna destek vermesi gerekir. Biz canlarını kaybedenleri geri getiremeyiz ama yaralarımızı birlikte sarabiliriz. Nusaybin halkının başı dimdik ve bu bize güç veriyor. Biz de Nusaybin'e her türlü desteği vereceğiz. Demokratik kurumların da mutlak surette seyahatler planlaması ve ziyaret etmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Kaynak: DİHA